מאת: זאק זאב ואליעזר גליבוב 

בשנים האחרונות, עשרות תיירים מבני הקהילה הבוכרית טסים לטיולי שורשים באוזבקיסטן. אך קבוצה אחת של צעירים מניו יורק, הצליחה לארגן טיול מרגש במיוחד שפתח את ליבם לחוויות העבר. מייסד ארגון “סאמי” ומי שאחראי על הטיול והחיבור של הצעירים לשורשים, מספר כי “הידיעה מאיפה אנחנו באים, קובעת את הדרך נכונה ללכת קדימה” >>

בתחילת החודש, קבוצה של כ-20 מצעירי הקהילה הבוכרית מארה”ב, המריאו משדה התעופה של ניו יורק לחוויה של פעם בחיים: טיול שורשים באוזבקיסטן. טיול זה אורגן על ידי מנשה חיימוב, מנהל ומייסד ארגון “סאמי” ופרופסור משנה להיסטוריה ותרבות יהודי בוכרה במכללת קווינס.

הצעירים שטסו להתחבר למורשת אבותיהם, הם חברי ארגון “סאמי” (SAMi: Sephardic American Mizrahi Initiative) המשמשת כאגודה מרכזית חברתית ליהדות ספרד בקמפוסים ובקהילות בארצות הברית. האגודה פועלת גם בקרב בני העדה הבוכרית ומנחה צעירים יהודים אמריקאים למצוא את הקשר והחיבור שלהם ליהדות גאה עם היסטוריה המשתרעת על פני מאות שנים.

במשך שבעה ימים בלבד, הקבוצה הספיקה לבקר בטשקנט, בוכרה וסמרקנד. המשתתפים חוו את האזורים היהודיים ברגל, באוטובוס וברכבת. מנשה חיימוב, שקוע לחלוטין בהיסטוריה שמקורה לפני מאות שנים, שיתף את חברי הקבוצה בסיפור חייהם של היהודיים בימי קדם וכיצד הם השתנו על מנת להסתגל לאתגרים של גליי ההיסטוריה, שהושפעו בין היתר משינוי העלייה במהלך חורבן בית המקדש הראשון והשני בירושלים, עד לקריסת מסך הברזל. המשתתפים ביקרו בבתי קברות יהודיים, בבתי הכנסת וב”מחלה” היהודית וחקרו אטרקציות תיירותיות שונות באוזבקיסטן.

הקבוצה הוקסמה מהתרבות העשירה שפעם שגשגה בערים אלה, בפרט כשנכנסו לבתי הכנסת השמורים היטב בתדהמה טהורה. אחד מבתי הכנסת שהמשתתפים קיבלו הזדמנות לבקר בהם היה בית הכנסת היהודי בבוכרה “קשה לתאר את החשמל באוויר במקומות קדושים כאלה” מספר אחד מהצעירים שביקר במקום “פנים בית הכנסת היה מקושט. זה היה מדהים להביט על החנוכיות המוזהבות ומגני דוד המצוירים על הקירות. צבעי בורדו וזהב מעשירים את הרהיטים והרצפה מזכירה את החוזקה והיופי של הקהילה שהתפללה פה”.

מיד לאחר מכן, הקבוצה התפללה בבית הכנסת העתיק במניין. אברהם איסקוב, מנהל בית הכנסת, הוביל את התפילה כחזן בקול שהדהד מהתקרות והעמודים הגבוהים והעביר בכולם צמרמורת. התחושה היוותה סמליות, להיות מסוגל להיות שם ולדמיין: איך זה היה להיות חלק מבית הכנסת ההוא, לפני שנים רבות, כשאלפי יהודים בוכרים עדיין חיו ברובע היהודי של בוכרה.

כשהקבוצה הגיעה לעיר סמרקנד, כולם הופתעו לטובה מקבלת הפנים החמה המדהימה של נגניי הקרניי וסורניי האוזבקים, זו מסורת של עתיקה של תושבי העיר לברך את האורחים הנכנסים. קבוצת

“סאמי” באמת הרגישה את האירוח הנפלא של סמרקנד ברגע שהם ירדו מהאוטובוס!

בבוקר יום שישי קבוצת הצעירים הגיעו לרובע ה”מחלה” היהודי בסמרקנד. באותה ה”מחלה” נמצא בית הכנסת היהודי “גומבאז “(שפירושו ‘כיפה’ בפרסית), שנבנה בסוף המאה ה-19. חלק מחברי הקבוצה העלו זיכרונות על ילדותם בבית הכנסת ההוא. מנשה חיימוב עצמו תיאר את זיכרונותיו, שרכב ברחובותיה של המחלה על אופניו ואיך בחגי תשרי בית הכנסת יהיה מלא עד אפס מקום במתפללים.

בית הכנסת עשוי דלתות עץ מגולפות יפהפיות, מנורה לבנה גדולה, תמונות של רבנים רבים, כמו גם כוכבי דוד כחולים ענקיים שמעטרים את התקרה. ברגע שתיכנסו בפועל לבית הכנסת תראו את הכיפה הכחולה המפוארת ואת הארכיטקטורה הענפה.

קרוליין, חברה מהקבוצה שגרה בלוס אנג’לס, אמרה: “עכשיו נמצאים בחודש אלול. יש לנו הזדמנות לחשוב על כל מה שעשינו בשנה האחרונה. הצלחנו להביט אלפי שנים אחורה ולהתחקות אחר צעדיהם של אבותינו הקדמונים עד לרגע זה ממש”.

חברה נוספת, תושבת ניו יורק בשם שרה, סיפרה כי “אני יהודייה בוכרית, ונולדתי בסמרקנד. למילים אלה תהיה לעד משמעות ותחושת בעלות הקושרת את העבר לעתיד, עבורי ועבור גברים ונשים רבים שהשתתפו בחוויה בלתי נשכחת זו. הרגשתי כאילו אני חלק מסרט שבו מסורות, ערכים וקשרי משפחה בני מאות שנים חלפו לנגד עיניי, כשחקרנו את בוכרה העתיקה, את רחובות העיר טשקנט ועד לעיר הולדתי העתיקה סמרקנד. אני אסירת תודה על חוויה של פעם בחיים שהוענקה לי על ידי “סאמי”. מי ייתן והקב”ה יברך את המארגנים שנתנו לנו את ההזדמנות המדהימה הזו, שמגשרת על הפער עבור כל כך הרבה אנשים, שאולי שכחו מה מאחד אותם כחלק מקהילה. מה שבאופן מהותי הופך אותם למי שהם היום”.

“הטיול היה באמת טיול של פעם בחיים, ורבים חוו חוויה משנת הוויה כמו שלא הייתה מעולם.” סיפר לנו מנשה חיימוב “היו משגיחים שהבטיחו את כשרות הארוחות לאורך כל הטיול, וזו הייתה אחת הנקודות המכריעות להגעתם של צעירים רבים.”

המסע הסתיים בהופעה מפתיעה של הזמר מרדון מבליאנוב, האמן הלאומי של טג’יקיסטן ואוזבקיסטן שיצר את הקשר הבין-דורי עם צעירים, הוריהם וסביהם.

“אני תמיד נדהם לראות כיצד צעירי העדה מחליטים לנצל הזדמנות להשקיע בחיזוק המורשת והזהות שלהם. אני מאמין שזיכרונות וסיפור סיפורים הם התכונות היהודיות הבוכריות החשובות ביותר. הידיעה מאיפה אנחנו באים, קובעת את הדרך הנכונה ללכת קדימה.” סיכם בהתרגשות מנשה חיימוב.

Leave a Reply

Your email address will not be published.