שר הפנים משה ארבל נסוג מהתנגדותו לדחיית הבחירות המקומיות, המתוכננות לינואר, לאחר שצה"ל הציג נתונים לפיהם אלפי מתמודדים בבחירות מגויסים למילואים. לשכתו של ארבל אמרה כי ראש הממשלה בנימין נתניהו סירב בישיבת הממשלה שהתקיימה ביום ראשון, לדון בדחיית מועד הבחירות לרשויות המקומיות. בשבוע שעבר השיב ארבל לשאילתא שהופנתה אליו במליאת הכנסת, ואמר כי יש לערוך את הבחירות במועדן. לפי שעה, בליכוד לא מסרו עמדה רשמית בעניין. לדברי מקורות המעורים בפרטים, ראשי רשויות ותיקים מהליכוד מפעילים לחץ פנימי במפלגה כדי למנוע את הדחייה.
לצד זאת, במערכת הפוליטית נשמעות הערכות שונות ולעיתים סותרות, בנוגע לעמדת הקואליציה בעניין. טענה אחת גורסת כי חברי הקואליציה מעוניינים לדחות את קיומן כמה שניתן כדי להרחיקן מה-7 באוקטובר. זאת, כדי למנוע מצב שבו שהמועמדים המקומיים לראשי הערים ייפגעו ממהלכי המפלגות שמטעמן הם מתמודדים.
טענה אחרת גורסת כי בקואליציה מתנגדים לדחיית הבחירות. בכירים במערכת הפוליטית מעריכים כי קיום הבחירות במועדן דווקא ייטיב עם המפלגות החרדיות משום שרוב הבוחרים שלהן לא מגויסים, ולפיכך שיעור ההצבעה בקרבם צפוי להיות גבוה יותר מאשר בציבור החילוני, שחלק ממנו נמצא במילואים ויתקשה להצביע. בערים שבהן הבחירה היא בין מועמד חילוני לחרדי עשויה להיות לכך משמעות מכרעת, כך בירושלים, באשדוד, בערד ובערים מעורבות נוספות.
במפלגת הציונות הדתית בראשות בצלאל סמוטריץ' מתעקשים לדחות את הבחירות. סמוטריץ' טוען כי מועמדים רבים מטעם המפלגה מצויים כעת במילואים, אולם ההערכות במערכת הפוליטית הן, שהחשש המרכזי שלו הוא דווקא ממיעוט מצביעים, שכן שיעור גבוה של בוחרי הציונות הדתית משרתים בימים אלה במילואים.
בימים האחרונים קיבל ארבל מעוזר הרמטכ"ל, אלוף־משנה חיים בן מויאל, נתונים המעידים על קושי ממשי לערוך את הבחירות ב-30 בינואר — המועד שנקבע אחרי הדחייה הראשונה מ-30 באוקטובר — וזאת בשל המספר הרב של מועמדים לרשויות המשרתים עתה שירות מילואים פעיל. לפי הנתונים שהעביר עוזר הרמטכ"ל לשר הפנים, יש 3,983 משרתי מילואים שגויסו מתחילת המלחמה ומתמודדים בבחירות המקומיות. 2,346 מהם גויסו בצו 8. בסך הכל יש 115 מתמודדים בבחירות שמשרתים בתפקידי פיקוד במילואים, ו-70 שמתמודדים לתפקיד ראשי מועצות או ערים.
חיילים יצביעו בעזה?
במכתבו לארבל הדגיש אל"מ בן מויאל כי על פי פקודות הצבא, על מתמודד בשירות מילואים פעיל חל איסור לעסוק בתעמולת בחירות עד לשחרורו משירות. לצד זאת הוא ציין, כי יש משרתים ש"מטעמים מבצעיים" אי אפשר לשחררם משירות, וכי הדבר יתאפשר "בהתאם לצרכים המבצעיים ולהתפתחות זירות המלחמה". במכתב פורטו גם כמה בעיות שיהיה צורך להתמודד עמן בתרחיש של מערכת בחירות בעת המלחמה.
בין היתר כתב בן מויאל כי יש צורך להיערך למצב שבו חיילים יצביעו בבחירות בעודם מחוץ לגבולות ישראל, וכן כי יש להרחיב את אמצעי הזיהוי שהחיילים יוכלו להציג בקלפי – משום שיש מקומות שבהם, מטעמים מבצעיים וביטחוניים, חל איסור לשאת אמצעי זיהוי. עוד ציין עוזר הרמטכ"ל כי יש צורך להאריך את ההצבעה המוקדמת מ-72 שעות לשמונה ימים; וכן להרחיב את ההגדרה של הרשאים לשמש כחברי ועדת קלפי צבאית, בשל הגידול הניכר במספר המשרתים הפעילים במילואים.
לפי שעה, שלוש מסיעות הקואליציה תומכות בדחיית הבחירות: הציונות הדתית, עוצמה יהודית ויהדות התורה. סמוטריץ' מפעיל בשבועות האחרונים לחץ רב לדחות את הבחירות. ביהדות התורה פרסמו השבוע הודעה, לקראת ישיבת הממשלה, שבה הבהירו חד־משמעית כי הם תומכים בדחייה.
שלוש עתירות הוגשו לבג"ץ נגד קיום הבחירות בחודש הבא, וביום ראשון ביקשה המדינה מבג"ץ לקבוע את הדיון בהן ליום רביעי הקרוב. כמו כן, המדינה ביקשה מבג"ץ שיאפשר לה למסור את תגובתה המקדמית לעתירות עד ליום שלישי בערב. במענה לבג"ץ נכתב כי "בהיעדר התחייבות מצד מערכת הביטחון לשחרור של כלל משרתי המילואים המתמודדים בבחירות לרשויות המקומיות", שר הפנים ביקש לקיים דיון בנוגע לקבלת החלטה בדבר דחיית המועד. "לאחר שראש הממשלה בחן את הנושא הוא החליט כי הנושא לא יעלה היום על שולחן הממשלה ובכוונתו ללמוד את הנושא ולבחון אותו עם השרים הרלוונטיים", נכתב במענה.
תפקוד רציף
רב סרן במילואים אברהם דז'וריוב אומר ל'מנורה': "יש הגיון בדחיית הבחירות, אנחנו עדיין במלחמה בחזית הדרומית ובמתיחות רבה עם פוטנציאל להסלמה גם בחזית הצפונית בה אני משרת. לצערנו, אנחנו קוברים את חיילנו הגיבורים על בסיס יומי, נמצאים באווירה ציבורית שפחות מתאימה לקמפיין בחירות, מועמדים רבים משרתים במילואים, אני אחד מהם. יחד עם זאת, מובנת החשיבות של קיום הבחירות בהקדם ואישור תקציב רשויות מקומיות לשנת 2024 על מנת להבטיח תפקוד תקין ורציף של הרשויות המקומיות להן יש חלק משמעותי במתן שירותים בימי המלחמה וגם לאחריה על רקע השלכות המלחמה, בדגש על תחומי הביטחון והחינוך. סומך על מקבלי ההחלטות שיקבלו החלטה מאוזנת בע"ה. בסוף, נכבד כל החלטה ואפעל בע"ה יחד עם חבריי לסיעת "הרמלאים" לזכות באמון הציבור, לנצח ולהיבחר לראשות עיריית רמלה".
סרן במילואים יניב בדלוב, המתמודד לבחירות בעיריית אלעד אומר ל'מנורה': "אני בעד דחיית הבחירות המקומיות לתקופה של חודש ולא יותר מזה. כלומר, לחכות עד שהעצימות של המלחמה תרד והמלחמה תגיע לשלב השלישי, שזה בעצם השלב של דילול הכוחות ורק אז לעשות בחירות. אני רוצה ומאמין שאנחנו צריכים לשדר כמה שיותר שגרה בתוך ימי הלחימה. מהסיבה שצריך לשדר לאויב שאנחנו לא משנים תוכניות, בעיקר לא תוכניות כאלה, בגלל הגחמות של המלחמה או הגחמות של האויב שנכפו עלינו. מצד שני, צריך לנהוג בשכל. כלומר, כרגע כולם עסוקים במלחמה והבחירות לרשויות המקומיות היא לא בראש מעייניהם. גם אני משרת כרגע במילואים כמו רבים מחברי המתמודדים לרשויות. לכן, אני מציע להמתין עם הבחירות אבל לא יותר מידי".