בס"ד

4.12.2024 | ג' כסלו התשפ"ה

0

פוסטים עלו השבוע

החדשות החמות:

>> חדשות שלישי

המשקיפים הישראלים הוזמנו לבחירות לפרלמנט

בצל המלחמה בישראל: המשקיפים הישראלים הוזמנו לבחירות לפרלמנט ולשלטון המקומי באוזבקיסטן אליעזר גליבוב

ד"ר ולדימיר מסמד, מרצה לענייני איראן ומרכז אסיה באוניברסיטה העברית בירושלים, שב לארץ במהלך השבוע שעבר מטשקנט עם התרשמות על התחממות היחסים בין המדינות. "זאת הפעם השישית שאני משקיף בבחירות באוזבקיסטן", הוא אומר וממשיך "ואני יכול להגיד שהבחירות עברו שינוי משמעותי במהלך השנים האחרונות. קודם כל ברצוני להדגיש את השינויים הבולטים בטכנולוגיה לבחירות, עכשיו כל הקלפיות מצוידות בציוד הכי מודרני בעולם. דבר שני, כבר אין מקרים שאב משפחה בא לקלפי עם עשרה דרכונים ומצביע עבור כולם, כמו שהיה נהוג בעבר. דבר שלישי שהוא מהותי, באוזבקיסטן הוקמו מפלגות שונות שקיימת תחרות ביניהם: המפלגה הליברלית דמוקרטית – תנועה של יזמים ואנשי עסקים, הם מציעים צעדים ספציפיים לכניסה לכלכלת השוק העולמי. מפלגה אחרת, "תחייה לאומית", נוקטת במדיניות די קשה של הכנסת השפה האוזבקית ואימוץ תאריך למעבר המוחלט לשפה האוזבקית. אם כי בטשקנט למשל, שומעים רוסית בכל מקום. 35 שנים לאחר כניסת חוק הלשון, עיתונים עדיין מתפרסמים בקירילית ולטינית כאחד. וזו בעיה מאוד רצינית. אגב, למפלגה הזו יש משהו דומה לישראל. היא דוגלת בכך שבנות ישרתו בצבא. מפלגת הצדק הסוציאל-דמוקרטית (אדולת) דוגלת בשוויון של כל החברה ובמעורבות רבה יותר של נשים בכל מבני הכוח. גם המפלגה הדמוקרטית העממית והמפלגה האקולוגית פעילות. כלומר, יש הזדמנות אמיתית לאופוזיציה. השינוי המשמעותי והמעודד ביותר הוא שבפרלמנט הבא, יהיה 40 אחוז של נשים, כאשר היום רק 30 אחוז נשים".

 

מה הלך הרוח והתחושות כעת במדינה מוסלמית על רקע גל של הפגנות אנטי ישראליות בעולם כולו ובמיוחד על רקע השכנות של הרפובליקה האוזבקית עם איראן?

"לא הייתי בטשקנט כבר שלוש שנים, זו העיר שלי, למדתי ועבדתי שם לפני שעליתי ארצה, אבל הפעם, קצת חששתי מהמצב באזורנו. המלחמה בעזה השפיעה על הרגשות הפרו-פלסטינים במרכז אסיה. לשמחתי לא הרגשתי שום ניכור ברמה הרשמית או האישית. המשלחת הקטנה של משקיפים ישראלים כללה את נשיא המכון הטכנולוגי חולון, פרופסור אדוארד יעקובוב, המקדם שיתוף פעולה אקדמי בין מדינותינו. כשאמרתי ברחובות שאני מישראל, חייכו אליי וטפחו לי על השכם. קיבלו אותנו בחום רב. האירועים האחרונים במזרח התיכון לא הרחיקו את האזור המוסלמי של מרכז אסיה מישראל".

לדבריו, מדינות שחתמו על הסכמי אברהם מעניינות במיוחד את מרכז אסיה ואוזבקיסטן. עזיז חודייברדייב, פרופסור באוניברסיטת טשקנט ללימודי המזרח, חושב שהמזרח התיכון כולל ישראל, יכול להיות אחד מאזורי שיתוף הפעולה המבטיחים בעתיד הקרוב.

נגישות