תושבי גוש דן התעוררו בבוקר שישי האחרון לקול צלצול פעמוני הרכבת הקלה בה התחדשו * זהו הקו הראשון של ה'דנקל' הנוסע מפתח תקווה לבת ים וחוצה את גוש דן, עוד 2 קווים נוספים יושקו בשנים הקרובות * ראיון עם הנהג דני גבריאלוב שהתרגש להסיע את מאות הנוסעים ביום שישי ולהיות חלק מההיסטוריה של מדינת ישראל שנכתבה באותו בוקר
הקו האדום של הרכבת הקלה בגוש דן נפתח בבוקר יום שישי האחרון רשמית אחרי שנים ארוכות של עבודה, והשקעה של כמעט 19 מיליארד שקלים. בשעה 5:40 בבוקר יצאו במקביל שלוש רכבות משלוש תחנות המוצא של הקו – בת ים-קוממיות, פתח תקווה-תחנה מרכזית וקריית אריה. בכך, נפתח עידן חדש בגוש דן, שאמור לחבר את ערי המרכז ולהקל משמעותית את מצוקת הפקקים הבלתי נסבלת באזור. למרות זאת, סוף הפקקים עדיין רחוק מאוד, שכן מדובר בקו אחד בלבד מבין השלושה המתוכננים.
בנסיעה הראשונה השתתפו עשרות בני אדם, שהגיעו מכל רחבי הארץ כדי להיות חלק מההיסטוריה. קותי אלעזר, פנסיונר בן 70 מתל ברוך, קיבל את תעודת הנוסע הראשון ברכבת. על הקו נכחו גם משפחות שהגיעו מנהריה, חיפה ומקומות נוספים.
בשלב זה, יפעל הקו האדום בתדירות נמוכה של רכבת בכל שש דקות ולא כל שלוש דקות וחצי, בשל הגבלת המהירות החריפה שנקבעה בשדרות ירושלים ל-20 קמ"ש – מחשש לתאונות עם הולכי רגל ורוכבי קורקינטים ומפני שבאזור בת ים עדיין אין עדיפות ברמזורים לרכבת הקלה. עובדה זו, גם תשפיע על זמני הנסיעה שיהיו כפולים מהמתוכנן בשלב זה, שעה ורבע למי שייסע לכל אורך הקו.
בשעות העומס, משך הנסיעה של הקו מפתח תקווה לבת ים, שעה ורבע כאמור, יהיה דומה לזמן הנסיעה ברכב פרטי. אולם בקו האדום לא נדרש לחפש חנייה ואפשר להתפנות לעיסוקים אחרים, כמו בהייה ממושכת במסך הטלפון.
נסיעה מהירה מתחת לקרקע
מנגד, הנסיעה מפתח תקווה לתל אביב תארך כ-20 דקות בלבד, משום שבקטע התת קרקעי הנסיעה תהיה מהירה יותר – עד 77 קמ"ש, ולכן תקצר את משך הנסיעה לנוסעים ברכב פרטי. כמו כן, נסיעה מסבידור לשדרות ירושלים וחוף הדולפינריום תארך פחות מרבע שעה, וגם למי שיוצא לבלות או לקניות ביום שישי ובערבים הקו האדום יהיה שימושי, ובוודאי לכל מי שמגיע למשחקים בבלומפילד. לקו האדום יש 34 תחנות, בהן 10 תת קרקעיות ועוד אחת שקועה בקרקע – שגם אליה תרדו בדרגנועים ובמעליות, תחנת אליפלט בגבול תל אביב יפו.
העומסים בתחנות לא יהיו אחידים, כשהציפייה שעיקר העומס יהיה בתחנות התת קרקעיות שחלקן נמצאות במיקומים אסטרטגיים. למשל תחנת אבא הלל שתשרת את מתחם הבורסה ובני ברק, תחנת ארלוזורוב הקרובה אליה, שתשרת את מתחם התחבורה הציבורית סבידור ותאפשר מעבר בין רכבת ישראל והאוטובוסים העירוניים לקו האדום ובעתיד גם מהקו הסגול.
גם תחנת יהודית, שתשרת את מרכזי התעסוקה והבילויים באזור רחוב חשמונאים ויגאל אלון, תהיה מבוקשת מאוד. תחנת אליפלט תהיה מבוקשת בזכות הקרבה לים, ותחנת קרליבך תהיה משמעותית מאוד כשיתחיל לפעול הקו הירוק של הרכבת הקלה ב-2027, שכן היא תהיה התחנה התת קרקעית היחידה שתאפשר מעבר בין שני הקווים מתחת לאדמה, כמו תחנת מטרו בחו"ל.
מבין התחנות שמעל פני הקרקע צפויים עומסים בתחנות קצה כמו קריית אריה בפתח תקווה וקוממיות בבת ים, שבהן אפשר יהיה לעבור לרכבת ישראל. גם התחנות בשדרות ירושלים ביפו ימשכו נוסעים רבים, בעיקר תחנת בלומפילד הסמוכה לאצטדיון הכדורגל בימי משחקים.
בימי חול תפעל הרכבת מהשעה 5:00, ותסיים את פעילותה בין השעות 23:00 ל-24:00 – תלוי בקו ובתחנה. בנת"ע טענו שהמצב ישתפר בעתיד וזמני הפעילות תלויים גם במרחק של התחנה מהדיפו בפתח תקווה, שבו יאוחסנו הרכבות בלילה.
האם זה הסוף של הפקקים בגוש דן? לא ממש. לפי שעה – רחוק מזה. מדובר בקו אחד בלבד מבין שלושה שמתחיל לפעול, ולאנשי המקצוע ברור שהקיבולת של הרכבת הקלה לא מספיקה ולכן המדינה מקדמת בניית רכבת תת קרקעית (מטרו) מלאה. אולם ניתן ללמוד על השינויים שיכול לעשות קו רכבת קלה מהקו הירושלמי ששיפר את הנגישות למרכז העיר ולעיר העתיקה. גם מרכז תל אביב לאורך דרך פתח תקווה והחשמונאים מרובת האטרקציות ומקומות העבודה, העשיר בפקקים ועני במקומות חנייה, יקבל חיים חדשים. כך גם יפו, רמת גן ובני ברק.
למידה מפרכת
את היום ההיסטורי הזה, עשו האנשים שמאחורי ההגה. הנהגים שמובילים את הרכבות מתחנה לתחנה בבטחה ובסדר מופתי. אחד מהם הוא דניאל גבריאלוב, שביום שישי האחרון התרגש מאוד להוביל את הרכבת במסלולה לעירוני לאחר חודשים של אימונים מפרכים.
את השיחה עם דניאל גבריאלוב אנו עושים בשעת בוקר מוקדמת, לפני שהוא הולך לישון לאחר משמרת לילה ארוכה על פסי הרכבת. דניאל הוא אב, סב ובעל משפחה ענפה מהעיר חולון. בעברו, הוא עסק במוזיקה והשתתף ביצירות שונות. גם בנו הוא מוזיקאי מחונן שמשתף פעולה עם גדולי האמנים בישראל וגם עם דודו, הלא הוא האמן הנודע אברהם טולמסוב.
איך הגעת מהיצירה המוזיקלית אל פסי הרכבת הקלה?
"לפני מספר שנים, קרוב משפחתי אמר לי שמחפשים נהגים שיובילו את הרכבות הקלות בגוש דן. שמחתי לשמע ההצעה והלכתי להתמיין לתפקיד. לאחר תקופה של מיונים, הודיעו לי שעברתי את כל ההליך בהצלחה ואוכל להתחיל את הלמידה לקראת תחילת הנסיעות העירוניות של הרכבת הקלה. תקופת הלמידה היתה מפרכת ולא פשוטה. למדנו כל יום- כל היום, יחד עם המדריכים המוסמכים והמקצועיים שהיו לנו גם על סימולטור מיוחד, לאחר מכן בצעדים איטיים עברנו ללמידה על הרכבת עצמה שנסעה לאורך חודשים על המסילות ללא נוסעים, רק אנחנו הנהגים היינו עליה ולמדנו את כל המכלול של הפיקוד והנסיעה, כמו גם את התוואי ואת כל המגבלות שלו".
כמה מתוך תפקיד הנהג הוא ידני וכמה נשלט על ידי מערכת אוטומטית?
"ברוב הנסיעה, השליטה על הרכבת היא ידנית ומתבצעת על ידי הנהג. כאשר הרכבת נכנסת לתוואי מנהרה, אל מתחת לאדמה, אני מעביר את מצב הנהיגה לאוטומט. כך מתבצעת נסיעה חלקה ובטוחה לכלל הנוסעים".
תחושת סיפוק
איך ידעת שאתה מוכן להסיע את הרכבת לבדך?
"בסוף תקופת האימונים המפרכת כל נהג עובר מבחן מעשי שבו הממונה מחליט האם הוא כשיר להסיע את הרכבת לבדו או לא. אני ברוך השם עברתי את המבחן המעשי בפעם הראשונה ומאז אני בתא הנהג".
איך ההרגשה להיות חלק מהיום היסטורי שבו החלה הרכבת לפעול?
"זה היה יום מרגש. ברכבת שלי ביום שישי האחרון נסעו מעל ל-500 איש ואישה. כשאני רואה את הנוסעים עולים ויורדים מהרכבת, אני חש סיפוק והנאה. התפקיד שלי הוא להביא את הנוסעים אל מחוז חפצם בבטחה ובשלום".