מלחמות ארוכות זה לא מה שאנחנו רגילים לחיות לצידו. אנחנו מנסים להפנים את המושג "שגרת מלחמה" אבל אולי זה נשמע מאיים ולאו דווקא מעודד. הימים הארוכים של הלחימה בעזה יוצרים תחושת מתיחות וחוסר וודאות אצלנו המבוגרים, אבל האמת שגם אצל ילדינו. ילדה בת 8 שמפחדת לישון בלילות מחשש לאזעקות, כאשר היא סובלת מסיוטים וקושי להירדם. ילד בן 11 שחושש לצאת למגרש השכונתי. נערה בת 14 שממעטת לצאת מהבית ומבלה שעות רבות בטיקטוק ונחשפת לתכנים מפחידים שמעירים אותה בלילה. משפחות שמתגוררות בביתן, ובוודאי אלו שנאלצו לעקור מהבית ולהתגורר במקום לא מוכר לזמן לא ידוע, חוות בימים האלו צמצום של המרחב המוכר והבטוח. המציאות הזו מייצרת פגיעה בתחושת הביטחון וביכולת של הילדים לתת אמון.
דבר נוסף שהורים מתלוננים עליו בתקופה האחרונה, הוא ירידה ביכולת להרגעה העצמית של הילדים והמתבגרים. ילדים ובני נוער נמצאים עדיין בשלבי התפתחות רגשית והם זקוקים לליווי מבוגר בוויסות רגשי ובמיוחד במצבי מתח. כאשר מתרחשת מלחמה או משבר המעוררים פחד, דאגה וחרדה, קשה לילדים לעבד לבד את הרגשות העזים הללו. נראה אותם גם במצבי היום יום כאשר הם מאבדים שליטה על עצמם ומגיבים באופן קיצוני, כמו התפרצויות זעם, בכי שלא נפסק או נסיגה והתנתקות מוחלטת. היכולת שלהם לווסת את עצמם באופן בונה ומתון מוגבלת מאוד. תפקידנו כהורים דווקא עכשיו יותר מתמיד, לסייע לילדים להתמודד עם הסערה הרגשית, לאפשר להם לשתף ו"להוציא החוצה" את מה שהם חווים, ויחד למצוא דרכי הרגעה ואיזון נפשי.
נכון, גם אנחנו המבוגרים חווים לא מעט לחץ ומתח בתקופה הזו, וקשה לנו להיות זמינים רגשית לילדים. והאמת שלפעמים בלא כוונה, אנחנו גם נוטים די 'להזניח' רגשית את הילדים. אבל בסופו של דבר זה חוזר אלינו והם דורשים את שלהם, המקרים של הילדים שתיארתי קודם די נפוצים לצערי, והם פשוט 'ישאבו' אותנו בחזרה לטפל בהם. אז מה אפשר לעשות?
אז לפני הכל, כדאי להדגיש שפעילות משותפת עם הילדים יכולה לשמש כלי מצוין לא רק בשבילם, אלא תהיה הפוגה מעולה גם להורים מהלחץ והשגרה. פעילות יצירתית כמו ציור או עבודת יד שקטה עוזרות להורים והילדים להתנתק מהמתרחש, להתמקד במשהו חיובי ולהירגע יחד. הכנת ארוחה, אפייה משותפת או פעילות מכניסת אורחים הן מעולות ליצירת אווירה חיובית שתנתק אותנו מעצמנו ודאגותינו ותיצור אווירה חיובית לכל בני הבית. משחקי קופסא מאפשרים פעילות מהנה בלי לחץ שדורשת מהמוח הקודח שלנו לעבור להילוך נמוך ולהירגע. וכמובן, פעילות ספורטיבית משותפת כמו משחק כדורגל או הליכה, שתורמת להרגעה והוויסות הרגשי. אז דווקא עכשיו בימים הטרופים וחסרי הוודאות שמנסים לאיים עלינו, אל תשכחו את הילדים, וזכרו שמה שנראה כהשקעה לא הגיונית בהם, הוא בעצם זמן איכות וטיפול נפשי בשבילנו.