השנה נפתחה במלחמה קשה שנכפתה עלינו בבוקרו של שמחת תורה באירוע טראגי ונורא שלא היה כמוהו לעם היהודי מאז השואה האיומה. אירוע שהחזיר אותנו בבת אחת לפרעות הנוראות שסבל העם היהודי לאורך הגלויות הקשות. מחזות שהיינו בטוחים שלא ישובו עוד לעולם, אך לצערנו הזכירו לנו שאנו עדיין בגלות איומה וקשה.
בימים האחרונים, לראשונה בהיסטוריה, תקפה איראן את ישראל במאות טילים וכלי טייס בלתי מאוישים, מאותה מדינה שיצאה ממנה גזירת הפורים של "להשמיד, להרוג ולאבד את כל היהודים". האירוע הפעם נגמר בניסים גלויים בשבח והודיה לה' יתברך.
זו הייתה שנה שקיבלנו במלוא העוצמה את התזכורת הכואבת מההגדה של פסח: "בכל דור ודור עומדים עלינו לכלותינו".
האנטישמיות ושנאת היהודים צועדת יחד עם היהודים לאורך אלפי שנות קיומו. זוהי תזכורת מהדהדת ומעוררת עבור כולנו מחג הפסח תשפ"ד.
זוהי כנראה גם אחת הסיבות לכך שחג הפסח הוא אחד החגים החשובים ביותר בלוח השנה היהודי. חודש ניסן, על פי תורתנו, הוא ראש לחודשים. בחודש זה הוציא הקב"ה את עם ישראל בניסי-ניסים ממצרים. בחודש הזה הפכנו לעם יהודי.
חג הפסח הוא חג ששני המסרים המרכזיים שלו מסמלים את נקודות היסוד של העם היהודי: חינוך ונתינה.
פסח הוא החג של "והגדת לבנך". שולחן הסדר וההגדה של פסח מסמלים יותר מכל דבר אחר את המשכיות העם היהודי, את העברת הערכים שלנו כעם וכאומה – מאב לבן, מאם לבתה.
פסח הוא גם חג של נתינה. את ההגדה אנו פותחים במילים "כל דכפין ייתי ויפסח". כל מי שצריך, מוזמן לבוא ולקבל. מאז הפך חג הפסח בקהילות היהודיות לסמל של חסד ועזרה לזולת, באמצעות הענקת "קמחא דפסחא", אנו מסמלים את הערבות ההדדית המפורסמת ביותר של עם ישראל.
החינוך והחסד הם יותר מכל, המאפיינים הכי חזקים של עם ישראל, והם אלו שהופכים אותנו למה שאנחנו. את הערכים האלה צריכים לשמר בכל הכוח. לא להרפות לרגע מהחינוך היהודי, ולא לשכוח את אחינו הזקוקים לעזרתנו בכל התחומים.
שני סמלים אלו באים לידי ביטוי מיוחד בחג הפסח תשפ"ד גם בקהילה שלנו.
באמצעות קמפיין "ביחד 365", השיק הקונגרס השנה חמישה מסלולים של סיוע כלכלי לקראת החג: 1. סיוע למפוני מלחמת חרבות ברזל. 2. סיוע לאברכים. 3. סיוע לבחורי ישיבות. 4. סיוע למשפחות המוכרות במחלקת הרווחה. 5. סיוע לכלל בני הקהילה הזקוקים לעזרה כלכלית.
השנה נשבר שיא בהיקף הסיוע, בכמות ובאיכות. עשרות מיליוני שקלים חולקו באמצעות תווי קניה ברשתות המזון לאלפי משפחות. כל זה קורה בזכות ההתגייסות של חברי הנשיאות ובזכות מאמץ קהילתי משותף של מאות תורמים בסכומים שונים, איש איש כפי כוחו ויכולתו.
גם בתחום החינוך ניכרת השנה פריצת דרך – סכומי התמיכה לאברכים ובני ישיבות גדלו והתרחבו, כך גם המלגות לסטודנטים. אנו ממשיכים להשקיע בחינוך יהודי ברחבי העולם בדגש על קהילות יהודי בוכרה בכל פינה על פני כדור הארץ. אזכיר את הביקורים שערכתי השנה בוינה, בהנובר, בדיסלדורף ובקהילות בארה"ב, במטרה להזניק קדימה את שיתוף הפעולה בין הכוחות הצעירים של ההנהגה הקהילתית, למען החינוך היהודי ועתיד הקהילות שלנו.
השנה הוספנו חידוש מיוחד: בגלל המצב המיוחד בארצנו הקדושה ובמטרה להוסיף אחדות, השנה החלטנו להמשיך את מעגל הנתינה באמצעות בקשה מכל אחד ממקבלי המלגה להעניק בחזרה לקהילה. ביקשנו מכל אחד ממקבלי המלגה להעניק שעה אחת בחודש, ובסך הכל 12 שעות בשנה.
כל אחד ממקבלי המלגה התבקש לאתר יהודי או יהודיה חלשים מבני עדתנו הזקוק לסיוע בעניין מסוים, במטרה לדאוג לו, לחזק אותו ולסייע בידו. אם בעניין גשמי או בעניין רוחני.
כל הדרכה, תמיכה וליווי שלכם למען החלשים, מעצימים את המצווה הזו, מרחיבים את מעגל הנתינה והחסד ומחוללים פלאות בבחינת "מצווה גוררת מצווה". אין לי ספק שמצוות אלו יטו את הכף וכפסק דין הרמב"ם, יכריעו את העולם כולו לכף זכות.
כל אלו מתאפשרים בזכות מאמץ משותף, בזכות ערבות הדדית של קהילת יהודי בוכרה שאין לה אח ורע בשום קהילה נוספת בעם ישראל. אני רואה זאת כזכות מיוחדת במינה וכמתנה שנתן הקב"ה לקהילה שלנו: היכולת להתאחד יחד ולשלב כוחות כדי לסייע לאחר – שמה את הקהילה שלנו על המפה כקהילה מובילה, ייחודית ופורצת דרך.
אני מברך אתכם ואותנו שנדע להמשיך להגשים את הייעוד שלנו, ובזכות זה נזכה, כל אחד ואחת מאיתנו להתברך בשפע של ברכה מבורא עולם, ונזכה בקרוב לחגוג את חג הפסח בגאולה השלימה.