בס"ד

4.11.2024 | ג' חשון התשפ"ה

0

פוסטים עלו השבוע

החדשות החמות:

>> חדשות

מר אמיר לאטי ההכרות עם ד"ר רפי אהרוני ז"ל

מזרח ומערב

השבוע נערכה קבלת פנים בהונג קונג לרגל ציון יום העצמאות של מדינת ישראל  ראש הנציגות הישראלית בהונג קונג ומקאו מר אמיר לאטי, מתאר את ההיכרות עם מר רפי אהרוני ז"ל ואת המורשת שהנחיל במזרח הרחוק ובאסיה כולה למען מדינת ישראל והעם היהודי בכל העולם 

במהלך ימי השבעה, ארגונים רבים ואישים חשובים מרחבי העולם שיתפו את בני המשפחה בהיכרות, בשותפות ובמיזמים רבים שבהם פעלו לצד ובשיתוף רפי אהרוני ז"ל שנפטר בשבוע שעבר וארונו הובא לקבורה ביום שישי בישראל. לפעמים מהצד נראה כי מדובר בדברים לא הגיוניים, כיצד אדם אחד הספיק לפעול בכל כך הרבה מישורים ולהשפיע על סביבתו. "את רפי הכרתי עוד קודם לתפקידי בהונג קונג", מתאר אמיר וממשיך "השליחות הראשונה שלי במרחב הסיני הייתה ב-2006 בשנגחאי מטעם משרד החוץ, בזמן תערוכת האקספו בשנגחאי. עבדתי בתערוכה ופגשתי את רפי שהגיע כמבקר, אבל מיד מצאנו שפה משותפת והוא סיפר לי על הקהילה בהונג קונג, הכרתי אותו וגם שמעתי עליו ואודותיו עוד מלפני כן".

 

תוכל לתאר את הקהילה היהודית בהונג קונג כיום?

"בהונג קונג יש את אחת הקהילות היהודיות הגדולות באסיה וזו קהילה במלוא מובן המילה, גם מבחינת המורשת שלה וגם מבחינת המוסדות הקיימים בה. יש כאן את אחד מבין שני בתי ספר היהודיים היחידים באסיה והגדול מבין השניים, יש פה ארגון זק"א שרפי כיהן כיו"ר שלו והיווה גורם מרכזי להגעתו למזרח. בנוסף, קיימים כאן חמישה מרכזים יהודיים של זרמים שונים ה-jcc) jewish community ) של הונג קונג, 2 מרכזי חב"ד, קהילה אורתודוקסית ספרדית וגם קהילה רפורמית. ההערכה שלנו למספר היהודים כאן הוא כ-5000 איש, זו קהילה עם היסטוריה, החל מאמצע המאה ה-19 יש נוכחות יהודית בהונג קונג.

רפי הגיע לראשונה להונג קונג בשנת 1968 אבל התיישב דרך קבע רק החל משנת 1989. אם מסתכלים על ההיסטוריה המודרנית של הונג קונג, אז בשנת 97 היא חזרה משלטון בריטי לשלטון סיני, ונוהלה בשיטת ממשל שמכונה על ידי הסינים "מדינה אחת שתי שיטות". בעצם, הונג קונג הייתה מושבה בריטית מאז מלחמת האופיום הראשונה עד לשנת 1997, על פי ההסכם שנחתם בין בריטניה לסין באמצע שנות השמונים". 

 

אתה יכול לתאר לי את הנוכחות גם הפילנתרופית והחברתית של רפי במרחב הקהילתי בהונג קונג?

"רפי היה אחד מעמודי התווך של הקהילה כאן, קצרה היריעה במגבלות העיתון, לתאר את כל התפקידים שהוא נטל על עצמו. הוא כיהן כיו"ר זק"א במזרח, עמד בראש לשכת המסחר הישראלית בהונג קונג, חשוב להבין שמדובר בקידום יחסי המסחר והטכנולוגיה בין ישראל להונג קונג ובין מדינת ישראל לסין דרך הונג קונג. היה מעורב בתחום החינוך לרבות באוניברסיטת תל אביב. בנוסף הוא עמד בראש וחבר במועדון רוטרי כאן, קרי- היה פעיל לא רק בקהילה היהודית, אלא גם המקומית, איש דומיננטי ומעורב מאוד בקהילה. מבחינתי הוא היה דמות של איש חסד, איפה שהיה צריך משהו, כל עניין או סיוע, פילנתרופי, כלכלי, סיוע שאינו כספי, עצה טובה, רפי הייתה אחת הכתובות הראשונות שלנו. אחד הדברים שהוא יזם זה שביום העצמאות של מדינת ישראל, הוא דחף שיהיה מוסף באחד העיתונים הבולטים בהונג קונג על מדינת ישראל באופן ספציפי. הוא היה דמות מוכרת בקהילה היהודית ומעבר לה בחברה ההונג קונגית".

 

קבלת פנים

השבוע (יום ב') נערכה בהונג קונג קבלת פנים לציון יום העצמאות של מדינת ישראל,, על רקע חשיבות התקופה והאירועים הקשים של מדינת ישראל הוא קיבל מעמד חשוב. במהלכו ובנוכחות שר האוצר של הונג קונג וסגן הנציב הסיני, ציין ראש הנציגות הישראלית מר אמיר לאטי את זכרו ופועלו של מר רפי אהרוני ז"ל: "חשוב היה לנו לציין את יום העצמאות של מדינת ישראל כמו בכל שנה, בטח על רקע כל התופעות והדה לגיטימציה שאנחנו נתקלים בהם" מתאר לאטי וממשיך "להציג ולהראות שמדינת ישראל כאן, מדינת ישראל חזקה ונחושה. חלק מהדברים שלי כיום אני אקדיש במהלך הנאום לזכרו של רפי (מובא בתחתית הכתבה), רפי הוא באמת אחד הדמויות המוכרות ביותר, ודאי בקהילה היהודית בהונג קונג ומעבר לכך. אני הייתי מגיע לאירועים עם ראשי הממשל של הונג קונג ונוכחתי כל פעם לגלות שהוא מוכר על ידי כולם. בעשרות השנים שהוא גר פה, הוא זכה לרמת היכרות גבוהה גם עם המקומיים וגם עם הקהילות היהודיות השונות. כאשר כיהנתי כקונסול כללי בסין בעיר צ'נגדו, רפי היה מעורב שם באחד האוניברסיטאות הבולטות היה לו גם תואר של כבוד ב- University of Electronic Science and Technology of China, אנחנו כמובן משתתפים בצערם של המשפחה, רפי הייתה דמות יקרה מאוד. גם באופן אישי היו לי איתו הרבה מאוד שיחות, אנחנו מקווים שהם יתנחמו מהזכרונות הטובים עם רפי ויש הרבה כאלה. המורשת שלו תישאר פה, תיזכר, תילמד, תמשיך ותפרח".

 

ברשתות החברתיות אנו רואים מגמה מדאיגה של עלייה באנטישמיות ובאנטי כלפי מדינת ישראל במזרח, איך אתם רואים ומרגישים את התופעה משם?

"באופן מסורתי יש אהדה מאוד מאוד גדולה בסין והונג קונג ליהודים וליהדות בפרט, במלחמת העולם השניה בעיר שנחאי היו 30 אלף יהודים שמצאו מחסה בתקופה הכי קשה של העם היהודי, דיפלומט סיני בשם חה פנגשאן העניק אלפי ויזות ליהודים מאוסטריה. אנחנו היום בתקופה מאוד קשה בישראל, אולי התקופה קשה בתולדותינו, אנחנו רואים עלייה באנטישמיות בכל העולם ולצערי גם בסין, ברשתות החברתיות ישנם ביטויים מסוימים של אנטישמיות ואנחנו בקשר עם השלטונות ועם הרשויות על מנת להסב את תשומת ליבם לחשיבות של ביעור התופעה שאין שום סיבה שתקרה ביחסים בין העמים בסין וישראל".

 

התופעה התגברה באופן בולט מאוד?

"יש לזה יותר ביטוי מאשר לפני השביעי באוקטובר, אך אי אפשר להגיד שמדובר בתופעה שמייצגת את המיינסטרים, היא עדיין קיימת בשוליים אבל צריך לוודא שהיא לא מתרחבת משם וגם בשוליים נצטרך לפעול על מנת לבער אותה. אין סיבה שזה יקרה ברובד היחסים בין העמים, לעם הסיני והיהודי מורשת עתיקה של אלפי שנים, מדובר למעשה בשתיים מהציביליזציות העתיקות בעולם, איננו רוצים לראות תופעה כזו מחלחלת. אני בטוח שברמה הממשלתית יעשו הכל על מנת שהיא לא תתפשט".

 

מאמר מוסגר

דברים שנאם ראש הנציגות הישראלית בהונג קונג במהלך קבלת הפנים לזכרו של רפי אהרוני ז"ל

"לא יכולתי לסיים את נאומי היום מבלי להזכיר את חשיבותה של הקהילה היהודית למורשת ולפיתוח של הונג קונג. זוהי אחת הקהילות היהודיות היחידות במזרח אסיה שיש לה ואכן מציעה חיים יהודיים מקיפים מההיבט התרבותי והחינוכי.

בהזדמנות זו אבקש גם להביע את תנחומינו למשפחתו של ד"ר רפאל – רפי אהרוני שנפטר לפני מספר ימים. רפי היה חבר יקר בקהילה זו במשך שנים רבות, וכיו"ר לשכת המסחר הישראלית כאן עשה רבות לקידום היחסים בין ישראל להונג קונג. הוא זכה בפרס BBS על שירותו הארוך לחברה בהונג קונג. שתנוח נפשו בשלום".

לצפייה בסרטון לחצו כאן 

נגישות