המתיחות בדרום ובצפון מתעצמת ותושבים רבים מאזורי העימות החלו להתפנות למקומות רגועים יותר. חלקם התבקשו להתפנות על ידי המדינה וחלקם עשו זאת בכוחות עצמם.
תוכנית הפינוי כוללת 97 יישובים בצפון ובדרום, וכ-130 אלף תושבים בסך הכל. עד כה התפנו כ-70 אלף תושבים בדרום, ומהצפון צפויים להתפנות כ-60 אלף תושבים. הפינוי מבוצע בפועל על ידי הרשויות ובהנחיית הגופים הרלוונטיים. פינוי היישובים צמודי הגדר בדרום נוהל על ידי משרד הפנים ובוצע על ידי צה"ל. כעת, המאמץ מנוהל על ידי משרד הביטחון, רח"ל ומשרד התיירות.
נכון להיום, תושבים רבים בדרום אשר חווים את האירועים הקשים מתחילת המלחמה לא זכאים לפינוי במימון, ביניהם תושבי אשקלון, נתיבות, אופקים ויישובים שונים במועצה האזורית חוף אשקלון. תושבים אלו יכולים להתפנות מיוזמתם, אך מימון השהות במקום שאליו יפונו יהיה, נכון לעכשיו, על חשבונם.
אפשרות אחת אשר כן עומדת להם מטעם הרשויות היא יציאה ל"הפוגות", קרי לכמה ימי התאווררות מחוץ לערים. כך למשל מסייעת עיריית אופקים לבני משפחות הנרצחים מהעיר, לתושבים שחוו את מעשי מחבלי החמאס ולמומלצי מחלקת הרווחה. מהעירייה נמסר כי כל הפוגה נמשכת בין ארבעה ימים לשבוע.
סביב עניין הפינוי יצא קצפו של ראש עיריית אשקלון, תומר גלאם, שדרש בדיון בוועדת הכספים שהמדינה תפנה על חשבונה כל תושב ללא מיגון. בעקבות זאת אושר בממשלה פינוי זמני של תושבי אשקלון, אך בשל המחסור בחדרי אירוח, הוא יכלול בשלב ראשון רק תושבים מסוימים (קשישים, תושבים ללא ממ"ד וכדומה), ורק ל-15 יום. תושבים ביישובי המועצה האזורית חוף אשקלון דורשים יחס דומה: "אין שום סיבה שיישובי המועצה לא יקחו גם הם חלק בתוכנית הזו. למה לא לאפשר גם לנו הפוגות?".
נפלו בין הכיסאות
כך יצא שישנם עשרות אלפי מפונים, המתגוררים מעבר למרחק המוגדר של 7 קילומטרים, אך בסמוך לו, שלא מוגדרים כזכאים למימון הפינוי ממקומות היישוב שלהם בדרום או בצפון, אך בעקבות המצב המתוח, החליטו באופן עצמאי להתפנות עד אשר ישוב השקט ליישובים צמודי הגדר. עשרות אלפי משפחות המפונים הללו, "נפלו בין הכסאות" ולמרות הסכנה הממשית המרחפת מעל הישארותם במקום מגוריהם הסמוך לגבול הצפון או הדרום, הם אינם זכאים לתמיכה מהמדינה בעקבות הפינוי. לצורך הסיוע למשפחות אלו, התגייס נשיא הקונגרס מר לב לבייב ורעייתו אולגה והרימו תרומה נכבדת של מיליוני שקלים למען המטרה החשובה. היוזמה הינה בשיתוף פעולה עם עמותת ’כולל חב”ד’, בשיתוף מנהלת הר-חוצבים, הקרן לירושלים והפדרציות היהודיות של צפון אמריקה, שהודיעו על סיוע למשפחות שהתפנו בכוחות עצמם לירושלים ואינם זכאים לתמיכת המדינה.
ל’כולל’ ניסיון רב שנים במיזמי סיוע ענקיים. בין היתר, ה’כולל’ מפעיל עבור המדינה את המיזם לביטחון תזונתי, אחראי על חלוקת כרטיסי הקנייה של משרד הפנים, ועוסק כבר עשרות שנים בהזנת מעוטי יכולת, קשישים וניצולי שואה. ועכשיו – נרתם ה’כולל’, בעזרת שותפיה לפרויקט, לתת גב ועזרה ראשונית למפונים שהתפנו בכוחות עצמם.
לאחר מילוי טופס קצר, משפחה שתימצא זכאית בהתאם לכתובת מגוריה תוכל לבחור סיוע בארוחות מבושלות בכשרות העדה החרדית ירושלים בתשלום סמלי של ארבעה שקלים למנה מבושלת ו/או סבסוד של 40% בכרטיס אשל קארד עד לסכום של 1000 ש”ח בחודש למשפחה. לאחר מילוי הטופס, נציג מטעם ה’כולל’ ייצור קשר לתאם זמני הגעה עבור איסוף המנות המבושלות ו/או לאמת מקום המגורים הנוכחי לצורך שליחת הכרטיס במשלוח מיוחד.
כרטיס הקנייה של ה’כולל’ – ‘אשל קארד’, מכובד בכל רשתות המזון הגדולות בירושלים וביניהם: אושר עד, ויקטורי, יש חסד, מחסני השוק, שופרסל דיל, שופרסל שלי, רמי לוי, זול ובגדול, שוק מהדרין, קארפור, יינות ביתן, כמעט חינם, מגה, מעיין 2000, נטו חסכון, סופר ספיר, קואופ, ושוק העיר.
כחלק ממערך הסיוע הגדול, הקים ה’כולל’ מוקד טלפוני, לתמיכה עבור תושבי הדרום והצפון שהתפנו, וכאמור אינם זכאים לתמיכה מהמדינה.