בס"ד

6.10.2024 | ד' תשרי התשפ"ה

0

פוסטים עלו השבוע

החדשות החמות:

>> הורים וילדים > חדשות שלישי > משפחה

סיכונים וסכנות ברשת 

"חשוב להכיר את העולם הדיגיטלי של הילדים והנערים. לא חייבים להוריד בעצמנו את כל האפליקציות שלהם, אבל כן מומלץ ללמוד אפילו דרכם על הרשתות החברתיות בהן הם מבלים, מי הם הדמויות אחריהם הם עוקבים ומהם התכנים שהם צורכים"

ילדים ובני נוער בעידן הדיגיטלי גדלים ומבלים שעות רבות מול מסכים. אם בעבר היינו מנסים לפקח על המחשב הביתי או לעקוב אחר ההיסטוריה שלו, היום ברור לכולם שהזירה עברה לטלפון האישי שנמצא בידיו של כל אחד מילדינו. אני פוגש לא מעט הורים שנוטים 'לסמוך' על הילדים וחוששים לפגוע בפרטיות שלהם, אבל בכל זאת אפרט כאן חלק מהסיכונים ברשת אליהם חשופים ילדינו: בריונות רשת – העלבות, הטרדות ואיומים הפוגעים קשות בביטחון העצמי שלהם. גישה לתכנים בעייתיים כמו אלימות קיצונית, פורנוגרפיה, אתרי הימורים ועוד. סיכון להיות קורבן של עבירות מין ופדופיליה ברשת. סחיטה באיומים תוך ניצול תמימותם ומצוקותיהם של בני הנוער. זמינות גבוהה וחשיפה לסמים מסוכנים, 'סמים חוקיים' ואלכוהול, וסיכון להתמכרות שמשפיעה על התפתחות המוח. אלימות קשה כלפי בני גילם ואף מבוגרים.

מה אנחנו ההורים יכולים לעשות?

אז, לא צריך למהר לחטט להם בטלפון ולהגביל אותם והאמת שזה ממש לא יעזור, בלי ההקדמה שתיכף נדבר עליה. קודם כל חשוב ליצור קשר פתוח ויחסי אמון עם הילדים כבר מגיל צעיר. אם אין ביניכם אמון, תסמכו על היכולות שלהם להגיע לכל מקום שלא תרשו, במוקדם או במאוחר. חשוב לשוחח אתם על נושאים שונים בחייהם בלי שיפוטיות, תוך הקשבה אמיתית למה שהם אומרים. כך הם ירגישו בנוח לשתף באופן כללי בקשייהם, או בעולם הערכים והדעות שלהם. למשל, נערים שמחזיקים בדעה ששימוש בקנאביס הוא בריא ותומכים בהכנסתו בחוק כמו הטבק. פתיחות ואמון הדדי מונעות את ההסתרה. בעצם, אנו מנסים ליצור סביבה ביתית בטוחה ותומכת – שבה הילדים ירגישו שבכל מצב הם יכולים לפנות להורים לעזרה ללא חשש מעונש. זיכרו שההסתרה היא אחד הגורמים לבעיות התמכרות.

חשוב להכיר את העולם הדיגיטלי של הילדים והנערים. לא חייבים להוריד בעצמנו את כל האפליקציות שלהם, אבל כן מומלץ ללמוד אפילו דרכם על הרשתות החברתיות בהן הם מבלים, מי הם הדמויות אחריהם הם עוקבים ומהם התכנים שהם צורכים. לימדו על המשחקים שהם צורכים ונסו לפתח איתם שיחה על החוויות החיוביות והשליליות שהם חווים. אם תביעו רצון כנה, תופתעו לגלות עולם שלם, וכך תיפתח היכולת להשפיע גם מעולם הערכים שלכם עליהם. 

אין ספק שבכל גיל נדרש מאיתנו לקבוע חוקים וגבולות ברורים לשימוש באינטרנט ובטלפון – למשל, אסור לגלוש ברשת אחרי שעה מסוימת בלילה. בגילאי ההתבגרות מומלץ לקבוע גבולות אלו יחד איתם ובמקרה הצורך מומלץ גם להחתים אותם על חוזה משותף. 

הורים רבים מביעים את דאגתם מכך שהילד מבלה שעות רבות בעולם הוירטואלי וממעט לצאת מהבית. כדי לסייע לו, מומלץ להגביר את המעורבות ההורית בחיים הבית ספריים והחברתיים שלו- לבקש עדכונים תקופתיים, להכיר את החברים וכד'. עד כמה שאפשר לעודד פעילויות חוץ בית-ספריות חיוביות – כמו ספורט, תנועות נוער, תחביבים – שיספקו הזדמנויות להצלחה ויצירת קשרים טובים. 

ולסיום, שימו לב לשינויים בהתנהגותם ובמצב רוחם, ואם עולה ספק האם זה קשור לשימוש ברשת, אל תהססו לפנות לייעוץ מקצועי.

נגישות