"לא רק לפני ראש השנה, גם לקראת חג שבועות ישנו ביקוש גובר לדבש, אמנם לא בכמויות שלפני ראש השנה, אבל עדיין יותר מהצריכה הממוצעת השנתית" מספר הדבוראי רפי כהן בראיון מיוחד למנורה לקראת חג השבועות, וממשיך. "גם רדיית הדבש נעשית בישראל בעיקר בין החודשים מאי-אוגוסט".
את מלכודות הדבורים מציב רפי בחצר ביתו, ומשם הוא מעביר את נחילי הדבורים אל הכוורות שברשותו, "עכשיו זו העונה שבה מתחילות הדבורים לחפש לעצמן משכן ומקום מגורים".
את התחביב לגידול דבורים החל רפי בילדותו בעיר קוקנד שבאוזבקיסטן, "התחלתי ממש מהתחלה, קניתי ארגז אחד שישמש לי כמלכודת, במקביל התחלתי לקרוא ספרים שמלמדים על ענף הדבוראות, התקדמתי לאט עד שממשפחה אחת של דבורים הגעתי כמעט ל-100 משפחות. כל משפחה של דבורים חיה רק בכוורת אחת בלבד. וכך עסקתי בענף מתוך תחביב במשך כמעט 25 שנה, עד שעלינו לישראל".
"עלינו לישראל בשנת 1992, ולפרנסתי עבדתי כחשמלאי מאז ועד היום, אבל התחביב שלי לדבש ולדבורים לא פסק, וחשבתי להמשיך לעסוק בענף גם בישראל, שוב התחלתי מהתחלה, שמתי מלכודת אחת בלבד, גרתי בבניין מגורים וכמובן שלא היה שייך לשים מלכודת לדבורים, נסעתי למושב שדה משה הסמוך לעיר מגוריי קריית-גת ושם ביקשתי רישיון לשים את ארגז מלכודת הכוורת שלי, תפסתי משפחה ראשונה ומאז שוב התחלתי להתפתח בתחום.
"במהלך השנים במושב שדה משה מספר הכוורות שלי היה כבר יותר מ-10, מי שהצטרף אליי כתחביבן היה בני – שלמה, ולאחר שירותו הצבאי פתחנו יחד עסק במועצת הדבוראים באשדוד, זו עבודה מרתקת ומתוקה ומי שמתאהב בדבורים ובדבש נהנה מאוד מעבודתו"
איך יוצרים מלכודת דבורים?
כדי לתפוס נחיל דבורים, יוצרים ארגז עם שני תאי מסגרות, באחד שמים דבש ואת השני משאירים ריק, שמים את הארגז בשטח פתוח המתאים ללכידת דבורים, נחיל הדבורים מריח את ריח הדבש והוא פולש לארגז, ולאחר שהדבורים בודקות שהארגז מתאים ליצירת קן הן מתחילות לבנות את הכוורת שלהן.
"כשנחיל גדול מתמקם בתוך ארגז, בדרך כלל הנחיל יהיה מורכב מכמה מלכות, הדבורים יגרשו את שאר המלכות והן יבחרו רק מלכה אחת שתישאר בכוורת ותלד את כל הדבורים שבכוורת זו".
ומי המלכה הנבחרת?
"הדבורים בוחנות מי המלכה הכי טובה מכל הבחינות, בריאות, כוח הולדה וכו', ואת השאר הן יגרשו, יש אכן סיכוי טוב שהנחיל המסולק, המלכה עם הדבורים הסובבות אותה יתחילו חיים חדשים בכוורת אחרת. המלכה תטיל ביצים, הדבוראי יוסיף עוד ועוד מסגרות ריקות כדי שישמשו להטלת ביצים ויצירת דבש, מכל כוורת ניתן לייצר בממוצע כ-35 ק"ג דבש בשנה".
כמה דבורים מתגוררות בתוך כוורת אחת?
"בין 50 ל-60 אלף, כפי שציינתי, בכל כוורת ישנה מלכה אחת אשר לה גוף גדול יחסית לשאר הדבורים. המלכה היא האם של כל הדבורים האחרות בכוורת, אורך חייה של המלכה, מגיע ל-5 שנים".
כוורת הדבורים היא מקום המגורים של 'הדבורים הפועלות', נקבות שמבצעות את כל עבודות איסוף המזון, טיפול בוולדות, שמירה ותחזוקה בכוורת.
תפקיד הפועלות מתחלק בהתאם לגילן ובהתאם לצרכיה של הכוורת. ב-3 הימים הראשונים לבקיעתה של הדבורה, היא עוסקת בניקוי התאים, והכנתם לקבלת ביצים או מזון. בימים 3–6, מאכילה הפועלת את הזחלים הבוגרים באבקת פרחים מעורבת בדבש. בימים 6–11, מאכילה הדבורה את הזחלים הצעירים, במזון פועלות או מזון מלכות. מזונות אלו מופרשים מבלוטות הרוק של הדבורה, ומכילים חלבונים וויטמינים שונים.בימים 11–21, עוסקת הדבורה בבניית חלות ובאחסון המזון. בימים הבאים, יוצאת הדבורה מחוץ לכוורת, ומביאה אבקת פרחים וצוף.
למה הדבורים צריכות דבש?
"דבש מופק לשתי מטרות. ראשית, כמזון לדבורים עצמן. הדבש נשמר כמזון לתקופת החורף הקרה, שבה לא ניתן למצוא פרחים. שנית, כמזון לזחלים. הדבורים מאכילות את הזחלים הן במזון מלכות והן בדבש, כאשר הזחלים המיועדים להיות מלכות מוזנים במזון מלכות בלבד.
"חומר הגלם העיקרי לייצור הדבש הוא צוף הפרחים. רוב הדבש בארץ מיוצר מצוף הנאסף מפרחים של פרי הדר, כמו תפוז, לימון ועוד, אך גם מעצים ופרחים אחרים. הדבורה יונקת את הצוף באמצעות חדק ארוך לתוך חלק בקיבת הדבורה הקרוי "קיבת הדבש".
ולמה בני האדם צריכים דבש?
"הדבש הוא אחד מהממתיקים העתיקים ביותר בעולם, הוא מוסיף טעם מיוחד ומתיקות לכל קינוח ובעם היהודי הוא מהווה חלק בלתי נפרד מהברכות של ראש השנה.
"הדבש גם מוכר וידוע כמזון וכתרופה טבעית. מחקרים הראו כי דבש יכול לשמש כטיפול טבעי ויעיל במיוחד בשיבושים כמו כיבי קיבה ודלקות קיבה ומעיים.
"הדבש מכיל אמנם סוכר פשוט, אבל לא מדובר בסוכר לבן או בממתיקים מלאכותיים הפוגעים בגוף. יש שילוב מדויק בין פרוקטוז לגלוקוז ולכן הוא עוזר להסדיר את רמות הסוכר בדם.
"אני ממליץ שתמיד תהיה אצלכם צנצנת דבש בבית. וחשוב מאוד שתשימו לב שהדבש לא מזויף או מהול".