חגיגות הילולת ל"ג בעומר התקיימו השנה כסדרן בהר מירון בצל האסון הכבד שפקד את ההר ואת המשפחות לפני שנתיים במותם המיותר של 45 חוגגים * העדה הבוכרית זוכרת את הבחור יוסף מסטורוב מבין הנספים ב'אסון מירון' שהפיץ אור, אהבה ויראת שמיים סביבו * במקביל לחגיגות: צה"ל פתח במבצע 'מגן וחץ' כנגד יעדי טרור ברצועת עזה וה'תהלוכות' שתוכננו לצעוד ברחובה של עיר ביום ל"ג בעומר בוטלו
ביישוב מירון וסביבותיו, התקיימה הילולת הרשב"י השנתית בל"ג בעומר. שנתיים לאחר שהילולת רבי שמעון בר יוחאי הפכה לאסון טרגי עם מותם של 45 חוגגים שנמחצו, השנה יעלו להר ביום ההילולא כ-200 אלף חוגגים בסך הכל לציון יום ל"ג בעומר. האחראים על ההילולא והמשטרה משלבים כוחות במאמץ למנוע אסון מצד אחד, ולשמור על אווירת החג שאופפת את ההר ביום זה מצד השני. נראה, שבניגוד לשנה שעברה, בשנה זו הפיקה המשטרה את הלקחים בצורה טובה יותר וההילולא בהר מירון התנהלה כסדרה למעט אירועים חריגים.
כ-9,000 שוטרים היו חלק ממערך האבטחה של החגיגות לצד סדרנים ומאבטחים רבים. הפעם, כלקח מהשנה הקודמת בה הרגישו חלק מהחוגגים כי הסדרנים לא מבינים את החשיבות של האירוע וההגעה להתפלל על ציון רשב"י – הוצבו גם שוטרים חרדים ודתיים אשר יוכלו לקיים דיאלוג של הבנה עם הקהל.
המטרה היא לוודא כי בהר יהיו לכל היותר כ-50 אלף איש בכל רגע נתון. לשם כך ניתנו מראש כרטיסים שבעזרתם ניתן יהיה לדעת מתי הגיע כל אחד מהחוגגים ומתי יש להורות לו לעזוב את המקום. מודעת רבנים מיוחדת שפורסמה בעיתונים החרדים המרכזיים, קראה לציבור להישמע להנחיות ולאפשר את קיומו של המתווה. על המודעה חתומות מועצת גדולי התורה של אגודת ישראל, מועצת גדולי התורה של דגל התורה ומועצת חכמי התורה המזוהה עם ש"ס.
אוהב את הבריות
כאמור, האירועים השנה נערכים בצל הטרגדיה הגדולה מלפני שנתיים, בה נהרגו על ההר 45 אנשים שבאו לחגוג את יום ההילולא במחיצתו של רבי שמעון. אחד מן ההרוגים היה הבחור הנעלה יוסף מסטורוב ז"ל, שעלה להר במטרה להיטהר ולהזדכך באורו של רבי שמעון בר יוחאי, ועלה בסערה השמימה יחד עם עוד 44 קורבנות הרשלנות, שגרמה למוות המוני ומיותר.
על הלילה ההוא סיפר אביו של יוסף ז"ל, הרב ברוך מסטורוב "באותו הלילה למדתי בבית, קצת אחרי השעה אחת וחצי בלילה. הבת שלי יצאה בלחץ מהחדר שלה ואמרה לי 'אבא, קרה משהו במירון', היא הייתה מאוד היסטרית ושמעה ברדיו את כל מה שקורה שם. היה בעיה ליצור קשר עם יוסף באותו הזמן. ידעתי שיש לחץ ובלאגן, בהתחלה אין כלי תקשורת וחוסר בירור. אז עד ארבע לפנות בוקר לא ניסיתי, אחרי ארבע התחלנו לחפש אותו. עדיין לא היה זמינות לנייד, כשהוא היה זמין הוא לא ענה לנו, למעשה, במהלך כל היום היינו בחיפושים אחריו דרך שיחות טלפון, לישיבה ולבחורים, תחילה חשבו שהוא חזר לישיבה".
"התקשרנו בסביבות שבע בבוקר לבחורים בישיבה", מתארת מאיה מסטורוב, אימו של יוסף ז"ל "הם אמרו 'אה כן, ראינו את יוסף, התפילין שלו היו פה על המיטה נראה לנו שהוא לקח את זה והלך איתו לתפילה', אז ביקשתי שתמצאו לנו אותו, אנחנו רוצים לדבר איתו רק לשמוע שהכל בסדר, הם אמרו 'כן, כן, אנחנו נגיד לו שיתקשר אליכם".
"רק בשעה תשע בבוקר התקשרתי למשטרה והודעתי להם שהוא היה במירון וכעת הוא נעדר. הם קיבלו ממני פרטים במסירת עדות, לקראת השעה אחת בצהריים, התקשר אליי חוקר על מנת לקבל פרטים מזהים לגבי הבן, מה הוא לבש ואיך הוא היה נראה. לא יכולתי לשוחח איתו ומסרתי לו את הטלפון של אשתי. כשהוא הגיע אלינו הביתה הוא ביקש מאשתי שניסע למכון הפתולוגי באבו כביר. באותו הזמן התפללתי תפילת מנחה מוקדמת. אשתי עדכנה אותי בצורך לנסוע לאבו כביר דחוף. למעשה, זו הייתה הפעם הראשונה שמעדכנים אותנו שקרה משהו לבן שלנו. נסעתי יחד עם גיסי מרמלה למכון הפתולוגי באבו כביר. שם היו מלא יועצים, שפע של כוח אדם אבל הדבר האחרון שהיה שם זה סדר. לקחו מאיתנו פרטים, ענינו על השאלות של השוטרים ולאחר מכן, שוטר הפנה אותי לחדר עם מחשב שהופיעו בו תמונות. עברתי בין כל הצילומים לזהות את הבן שלי, נכנסתי לחדר, בדקתי את הצילומים, התמונה של יוסף לא הייתה בין כל אותם צילומי ההרוגים של מירון שזוהו, יצאתי החוצה ואמרתי לחוקר, תשמע התמונה לא מופיעה. אני זוכר איך אמרתי לגיסי שליווה אותי, 'אם התמונה לא מופיעה, בוא נלך הביתה'. החוקר קורא לי בשנית, ואומר לי: תקשיב, יש זיהוי ודאי של הבן שלך. תמתין כמה דקות ויגיעו עוד תמונות. המתנתי על מנת לזהות את הבן שלי בתמונות, לאחר מכן נדרשתי לזהות את גופת בני ולהגיד שזה אכן הוא. בשעה שלוש אחר הצהריים כבר הודיעו לי שיש תשובה סופית שהוא נהרג. רק בשעה שש, חצי שעה לפני שהשבת נכנסה זכיתי לראות אותו" אמר הרב ברוך שיח' .
"הוא היה בחור עם אישיות מלכותית, בנוכחותו הוא היה נותן את היחס ואת תשומת הלב לכל אחד לפי הרמה שלו. עם הילד הקטן הוא היה יושב ברמה שלו, הילד שמתחתיו ברמה שלו, לכל אחד הוא היה נותן את תשומת הלב והיחס ברמה שלו, את היחס האישי וכל מה שהוא צריך, כך הרגישו כולם. ליוסף יש אחות בת 16 שהיא שנתיים מתחתיו והיא אומרת "אמא, הוא פשוט היה הפסיכולוג שלי". היא הייתה כל הזמן מתקשרת לישיבה שלו והייתה מתייעצת איתו על כל מיני דברים שהיא חווה ועוברת, וכל מיני כאלה. היא אומרת "רק את העצות שלו הייתי מוכנה לקבל, כי הוא היה נותן את זה בצורה הכי מושלמת שיש. הוא היה נכנס לרגשות שלי והיה מבין אותי בדיוק כמו שאני רוצה" ולכל אחד ואחד הוא היה ככה. "הוא היה מלך בהתנהגות, בנוכחות" אמרה אמו מאיה בראיון לעיתון 'מנורה'. ר' ברוך, אביו של יוסף ז"ל אמר עליו: "ואהבת לרעך כמוך, זו ההגדרה של יוסף. ואהבת לרעך כמוך, אהב כל אחד, כיבד כל אחד. לא משנה הגיל, גם ילד קטן ממנו קיבל יחס כאילו הוא בוגר. מול בן אדם בוגר, הוא היה מתבגר כלפיו, לפי גילו ורמתו".
מגן וחץ
במקביל לחגיגה ההמונית בצפון הארץ, בדרום, פתח צה"ל באישון לילה במבצע 'מגן וחץ'. יריית הפתיחה של המבצע הגיעה בצורת פעולת חיסול של בכירים בג'יהאד האיסלאמי, שבוע אחרי סבב הלחימה הקצר שבמסגרתו נורו יותר מ-100 רקטות לישראל: דובר צה"ל הודיע כי הצבא פתח במבצע 'מגן וחץ', וחיסל במכת הפתיחה שלושה בכירים בג'יהאד האיסלאמי. בעקבות המבצע, שר הביטחון יואב גלנט הודיע על 'מצב מיוחד בעורף' ואישר גיוס מילואים "לתפקידים נדרשים, בהתאם לצרכים".
לפי הודעת צה"ל, בפעילות המשותפת גם לשב"כ, חוסלו חליל בהיתיני, מפקד מרחב צפון רצועת עזה של הג'יהאד האסלאמי, האחראי על ירי הרקטות לעוטף בחודש האחרון; טארק עז א-דין, בכיר בארגון האחראי על הכוונת פיגועי טרור ביו"ש מרצועת עזה, וג"יהאד גנאם, מזכיר המועצה הצבאית של ארגון הטרור. הקבינט המדיני-ביטחוני לא כונס לפני פתיחת המבצע, ושריו לא אישרו גם את חידוש הסיכולים הממוקדים. בתקיפה, נגד שלושה יעדים במקביל, השתתפו כ-40 כלי טיס שונים.