בס"ד

6.10.2024 | ד' תשרי התשפ"ה

0

פוסטים עלו השבוע

החדשות החמות:

בית הכנסת 'צמח צדק' רחוב יקותיאל אדם 31/ג אור יהודה

 היסטוריה

בתחילת גל העלייה של שנות ה-70, החלו משפחות ראשונות מעולי בוכרה להתגורר באור-יהודה, מולא משה קלונטר, שהגיע לישראל כבר בשנות ה-60, הציע שיתחילו לקיים מניין בוכרי בביתו שהיה בגודל 2.5 חדרים, הוא התגורר בדירה יחד עם בתו ונכדתו, גם ספר תורה היה לו וכך החלו להתפלל בביתו בנוסח ומנגינות קהילות בוכרה. מולא משה זכה לאריכות ימים מופלגת ונפטר בגיל 103.

בתקופה שלאחר מכן, נפטר מולא חזקיה סזניוב, ובאותו שבוע נפטרה גם חמותו, מתוך כך ביקשה אלמנתו ובתה לקיים מנייני תפילה בביתה וכך נפתח בית הכנסת החדש. אך השכנים התלוננו ולאחר כחצי שנה נאלצה הקהילה החדשה לחפש בית כנסת קבוע.

 אבן ייסוד

בשלב זה פנתה הגב' פנינה – אמו של הרב בוריס יצחקוב, אל מנהל בית ספר חב"ד באור יהודה, הרב משה שניאורסון וביקשה ממנו להקצות לקהילה הבוכרית את אחד הכיתות לתפילות בימי השבת בלבד, הרב שניאורסון הסכים וכך בבית הספר 'עמרם גאון' ששכן ברחוב יקותיאל אדם החל להתקיים בית הכנסת הבוכרי.

 המייסדים

מי ששימש כגבאי בית הכנסת היה מולא מלכיאל קימיאגרוב ז"ל, יחד עוד כמה מבני הקהילה. כרב הקהילה שימש אסיר ציון שגם ישב מספר שנים בכלא הסובייטי הרב עמנואל קימיאגרוב זצ"ל, למולא עמנואל היה רצון גדול מאוד לקדם את צעירי הקהילה ומתוך שלא היה להם מקום לבטא את עצמם כי בבית הכנסת הבוכרי היו חזנים אחרים, דחף הרב עמנואל שיקימו בית כנסת, כל זאת בניהולו של הרב בוריס יצחקוב, שמיד עם עלייתו לישראל היה מהפעילים המרכזיים ביותר בקרב הקהילה הבוכרית בארץ. 

לאחר תקופה כשר' משה שניאורסון עזב את ניהול בית הספר, מתוך החשש שמא יבוטל המניין הבוכרי, הגיעו כמה גברים, ובין לילה שברו את הקיר שבין שתי הכיתות, חיברו אותם לחדר אחד, בנו תיבה וארון קודש וקבעו עובדה.

 מבנה הקבע

בשנת 1983 הוקצה שטח לבניין הקבע, ובמשך שנה הסתובבו הגבאים בכל אזכרה ובין כל בתי הכנסת בארץ, ובית הכנסת עמד על תילו, כיום בבית הכנסת שלושה קומות שהעליון משמש כמניין צעירים ומנוהל כבית הכנסת 'אוהל יואב ופנינה'.

 שיעורי תורה ותפילות 

בנוסף למנייני התפילות הרגילים, בקומה השנייה מתקיימים מדי שבת וחג 'מניין נץ'. כולל ערב לבעלי בתים וכולל בוקר לאברכים. מדרשיה לבנים ולבנות, שיעורים מידי ערב, תפילות בנוסח יהודי בוכרה ושיעור בשפה הבוכרית במשך שעתיים מדי שבת לפני מנחה ע"י רב בית הכנסת הרב בוריס יצחקוב.

 הדף היומי

שיעור קבוע מידי ערב עם הרב ירון זכאי שמלמד את הדף היומי ברדיו 'קול ברמה' ומגיע מדי ערב מבני ברק.

 מקווה טהרה 

במתחם ישנו גם מקווה טהרה לגברים ומקווה כלים, המקווה החל לפעול עוד במתחם בית ספר חב"ד המקורי, לאחר שהחלו עבודות ההקמה התקיים בבית הכנסת באחד השבתות אירוע ברית מילה והמוהל היה הרב אבנר לבייב זצ"ל, הוא התרשם והבטיח סכום גדול להקמת המקווה, אלא שלאחר כמה ימים הוא נפטר לבית עולמו. בהמשך פנה הרב בוריס יצחקוב לבנו של הרב אבנר – מר לב לבייב והוא נתן את הסכום המלא להקמת המקווה.

נגישות