פרק 5:
דניאלה יוסיפוב
ברנו ניסנוב ילידת העיר חוז'אן בטג'יקיסטן, נולדה למציאות מאוד מורכבת, כבת יחידה להורים שנולדו להם חמישה ילדים ואף אחד מהם לא שרד. הם נפטרו ימים ספורים לאחר לידתם וזה השפיע רבות על ההורים שלי ועל ההתנהלות בחיי היום יום בבית. "לאחר שאמא שלי נכנסה להריון, הרופאים אמרו לה שזה מאוד מסוכן עבורה מכל מיני סיבות רפואיות" מתארת גב' ברנו וממשיכה "וייעצו לה לעשות הפלה על מנת לא לסכן את חייה. אבל אמא התעקשה, היא רצתה לגרום למשפחה לאושר, בשביל שיהיה לי אח נוסף. במהלך החודש התשיעי, אמא הייתה צריכה ללדת, אני ממש זוכרת את הלילה הזה, זה היה במוצאי שבת, אמא ואבא שלי נסעו לבית חולים, בבוקר למחרת אבא הגיע אליי לבית הספר, חיבק אותי ואמר לי שאמא נפטרה, היא הייתה צעירה בת 38. היא לא שרדה את הלידה, והשאירה אותי יתומה מאם בגיל שש, קטנה מדי להבין את המשמעות של מוות, עם חלל ענק בלב, כאילו חתיכה ממני נלקחה. הייתי הולכת לחדר שלה, מחפשת את הריח המוכר של הבשמים, את חום ידיה העוטפות אותי, אבל כל מה שמצאתי היה שקט כבד, אין לי אפילו תמונה עם אמא".
מורה ומחנכת
"אמא שלי ז"ל הייתה המחנכת שלי בכיתה א', ואבא שלי תמיד רצה שאני אלך בדרכה וכך היה. הייתי מורה בחוז'אן במשך 25 שנה. עד היום התלמידים שלי שהם מוסלמים, מתקשרים אליי מטג'יקיסטן ומודים לי, אומרים לי שאני השפעתי עליהם רבות. במשך השנים גדלתי עם אבא וסבתי מצד אבא. בגיל 16 התחילו להגיע אלינו הביתה בחורים לבקש את ידי, והיה בחור שרצה אותי מאד ולא התייאש, אבי אמר לו שאני ילדה מאוד מפונקת ואני לא יודעת אפילו לטאטא את הבית, הבחור לא התייאש וממש רצה אותי ובסוף אבא שלי הסכים והתחתנו כשהייתי בת 17. הוא היה בן אדם מאוד טוב עבורי, עשה בשבילי הכל. הוא היה חייט, תמיד הוא רצה לעלות לארץ וב"ה זכינו ועלינו לארץ בשנת 1995. לאחר שלוש שנים הוא נפטר בגיל 54. כמו בעלי אני לא אמצא לעולם, הוא שמר עליי כמו מלכה, אף פעם לא רבנו, אני לא צריכה אף גבר נוסף".
מועדון הנשים באור יהודה
כבר 18 שנה שהגב' ברנו ניסנוב מנהלת את מועדון הנשים לגיל השלישי באור יהודה: "שם המועדון שלנו הוא רייחון – המשמעות של השם זה בשמים, כמו הבשמים של ההבדלה. קראתי למועדון על השם הזה כדי שהמועדון יהיה מבורך, ובאמת יש במועדון הזה ברכה. עכשיו במלחמה אנחנו תמיד מתחילות את המועדון בכל יום רביעי בקריאת שמע ותהילים למען החיילים והחטופים שלנו שב"ה יחזרו לשלום. כל פעם מישהי מביאה איזשהו מאכל, תמיד השולחן מלא. אחר כך אנחנו עושות קצת ספורט, חוגגים יום הולדת או עושים אזכרה, מספרים סיפורים, שרים שירים ורוקדים, וכמובן פרשת שבוע. נשים נהנות מאד ומחכות ליום הזה".
תחביבים וטיפים לאורח חיים
"אני תמיד אומרת לצעירים: תאהבו את עצמכם, תהנו מהחיים ואל תחשבו על שום דבר! אני אוהבת לרקוד ולשיר ודואגת להרקיד את כולם, להתלבש יפה ולהתגנדר. זה עושה לי טוב, מאז ומתמיד, גם שהייתי ילדה קטנה באוזבקיסטן, הייתי עובדת כקוסמטיקאית בנוסף לעבודה כמורה בבית הספר.
מסבתי לא למדתי לבשל, המזל שלי היה שהייתי מאוד חברותית וכולם היו אוהבים אותי כי הייתי יתומה, ורצו לעזור ולתמוך בי, אז כשהייתי הולכת לבתים של השכנים המוסלמים או לחברות, הייתי מסתכלת ורואה איך הם מבשלים ומה הם עושים במטבח. כשהתחתנתי זו היתה הפעם הראשונה שהתחלתי לבשל. אין כמו האוכל של הבית, גם נקי וגם כשר. אני לא אוהבת את התרבות של הדור הצעיר לקנות אוכל מוכן, אין כמו ללמוד לבשל".
סיפור חיים זהה
"יצא ככה שאני מאוד דומה לאבא שלי, הוא חווה סיפור דומה לשלי, כשהוא היה בן 6 חודשים הייתה רעידת אדמה ואמא שלו נפטרה ברעידת האדמה הזאת. וכשאני הייתי בת 6 אמא שלי נפטרה. את האוכל שכעת אני מכינה, אנחנו נוהגים להכין באירועים ובחגים, אפשר גם להכין את זה סתם ביום רגיל. יום אחד הכנתי לצהריים אושפולוב והבן שלי הגיע מבית הספר ואמר: "אמא, אני הולך להכין אושפולוב באושטון כי זה טעם יותר עמוק". אם היה אושפולוב מוכן בבוקר, הילדים היו אוכלים את זה אפילו בבוקר".
אושפולוב קבב טוקי
"את האוכל הזה למדתי בחוז'אן, זה אוכל שלא היה מקובל להכין בערים אחרות בבוכרה. אני קונה את העלי גפן בסופר בתוך צנצנת, שוטפת את העלים היטב, מכינה מלית מבשר טחון ובצל מגורד, ומוסיפה מלח ופלפל. מניחה מלית על כל עלה ומקפלת לצורת מרובע. אח"כ אני לוקחת חוט ומחט, ויוצרת שרשרת מכל הריבועים. אפשר להכין מראש כמה שרשראות כאלה ולשמור במקפיא, ובכל פעם שעושים אושפולוב לשים שרשרת כזאת בתוך האושפולוב, זה גם יפה וגם טעים. את האושפולוב אני מגישה עם סלט ירקות בוכרי וחמוצים שאני מכינה.
אני תמיד אוהבת לארח ברוחב לב, אני אוהבת אנשים, אני אוהבת לעזור לאנשים, תמיד כשצריך עזרה בקונגרס במכירת כרטיסים או בכתיבת הספד על הנפטר לעיתון מנורה. במשך השנים קיבלתי הרבה תעודות הוקרה מהקונגרס ומעיריית אור יהודה על כל הפעילות שאני מקווה מאוד שרק תמשיך, תגדל ותתפתח".
אושפולוב קבב טוקי:
מצרכים:
3/2 קטנים בצל
700 גרם בשר מעורבב עם עצמות כבש ושומן כבש
קילו גזר רצועות
כוס וחצי שמן קנולה חד פעמי (אפשר לערבב שמן זית)
700 גרם אורז
ראש שום מקולף
צימוקים לבנים-אופציונלי
חופן של גרגרי חומוס מושרה ומקולף
מלח
פלפל
כמון טחון
כמון שלם
קובוב טוקי:
חצי קילו בשר טחון
3 בצל גדול
פלפל שחור
מלח
אופן ההכנה:
מטגנים בצל עד להזהבה, (אם רוצים אושפולוב אדום של גברים, מטגנים עד שהבצל נהיה חום) מוסיפים את הבשר ומחכים רבע שעה.
לאחר רבע שעה מוסיפים חצי מכמות הגזר ונותנים בישול של עוד כמה דקות.
מוסיפים את החומוס, מעליו את הקבוב טוקי ומעליו את שאר הגזר, מוסיפים את התבלינים וכוס מים רותחים ונותנים בישול של עשרים דק'.
בינתיים שוטפים את האורז שלוש פעמים תחת זרם מים, עד שכל העמילן יצא והמים של האורז יהיו שקופים, אח"כ שמים את האורז בתוך קערה עם מים חמים וכף מלח למשך 20 דקות.
לאחר 20 דקות מוסיפים את האורז לסיר, מיישרים את האורז שיהיה בשכבה אחידה ומוסיפים כף וחצי מלח, ניתן לחזק עוד קצת מהתבלינים.
בשלב הזה אני מכניסה גם שום מקולף.
מגביהים את האש ומוסיפים כוס וחצי מים, סוגרים את המכסה ומחכים שהאורז יספוג את המים.
לאחר שהאורז ספג את המים עושים הר מהאורז ומחוררים, מנמיכים לאש נמוכה ומבשלים עוד 25 דקות.
בתאבון
סרטון ההכנה יעלה ביום חמישי בשעה 15:00 ברשתות החברתיות של הקונגרס
חפשו בוכרים.קום בפייסבוק ובאינסטגרם