צילום: פוטו ניסים
השבוע (יום א') נערכה ישיבת ועדת הרווחה הרבעונית של קונגרס יהודי בוכרה, ובמהלכה סוקרו מקרי הסיוע השונים וסוכמו מתן העזרה הכלכלית בנוגע למשפחות המפונים בקווי העימות, פצועי וחללי צה"ל, ובדיקת הסטטוס לגבי התיקים הנמצאים בטיפול. כחלק מהיערכות לקראת חגי האביב ופרויקט קמחא דפסחא הוגדרו יעדים חדשים לתקופה הקרובה.
מנהלת מחלקת הרווחה הגב' חני אליאזרוב-ינוקה סקרה את הפעילות במהלך החודשים האחרונים, והוצגו למעלה מארבעים תיקים המתנהלים זה עתה במחלקה. נוסף על הירתמות הקונגרס לסיוע למשפחות נצרכות ואמהות חד הוריות, במהלך תקופת הלימודים בבתי הספר נעשו מיזמים של הענקת מוצרים ותמיכה כספית כחלק מהצורך לשלב את הילדים של אותם משפחות במסגרות החינוך, באופן שיאפשר להם תנאים דומים לחבריהם לספסל הלימודים.
ישיבת ועדת הרווחה התנהלה בנוכחות אב"ד ת"א הרב זבדיה כהן, יו"ר הוועדה מר יעקב בביוב, מנכ"ל הקונגרס הרב יהודה בלוי, חברי הנשיאות מר בוריס דוידוב, יו"ר המועצה הדתית סביון מר אפי יליזרוב, מר יעקב מושייחוב, מר ניסים בורוכוב, עו"ד מיכאל אבירם, ד"ר רן סיונוב, פעילת הקונגרס הוותיקה הגב' עליזה ארי, עו"ד אדי מורדכייב, עו"ד אבי רובינוב, ד"ר פרידה בבייב, סגן ראש עיריית אלעד עו"ד יניב בדלוב, עו"ד יניב מסטורוב, עו"ד יהודה מושייב, חבר מועצת העיר אלעד מר ישראל מלאייב, חבר מועצת העיר רמלה הרב יניב אבולוף והגב' שרית מיתר.
במהלך ישיבת הוועדה הדגיש מנכ"ל הקונגרס את החשיבות לרתום את עורכי הדין של הקהילה הבוכרית לטובת התיקים הקיימים ולאלו שעתידים להיפתח, והמאמצים הרבים המושקעים בעניין. חלק נכבד מן התיקים המטופלים על ידי עורכי הדין נעשים בשכר מלא, לצד התנהלות פרו בונו במחלקת הרווחה של הקונגרס. בנוסף, וכחלק מהפקת הלקחים ממקרים חריגים בהן נדרשה היענות מיידית וחוסר יכולת להמתין להתכנסות הוועדה, הובהר הצורך לקדם מדיניות תגובה מהירה ביחד עם מחלקות הרווחה והעובדים הסוציאליים ברשויות השונות. נבחרי הציבור ובעיקר חברי המועצה בערים השונות לרבות צוות הקונגרס, מהווים נקודת חיבור משמעותית לקידום וטיפול של תיקים אלו ועל כך נאמר שיש צורך לשמר ואף להדק התנהלות זו.
בחלק השני של ישיבת ועדת הרווחה נסקרו עשרות מקרים, בהם ניתן דו"ח סטאטוס טיפול והיערכות להמשך. כחלק מהפקת הלקחים של הקונגרס, ניתנה בוועדה היכולת לחברים המשתתפים לערער על הסיוע ולדרוש להעניק סיוע נוסף מעבר למה שסוכם. בנוסף, נידונו מקרים בהם הקונגרס ישתתף ויסייע כלכלית לאירועים כדוגמת אירועי בר מצווה והכנסת כלה, ע"י מימון לספקי האירוע.
בפני כל המשתתפים בדיון הוועדה הוצגו בקשות הסיוע בקלסר ייעודי ובפרטים חסויים, כך שניתן יהיה לאמוד כל מקרה לגופו. במהלך הרבעון, הגב' חנה אליאזרוב ינוקה מנהלת מחלקת הרווחה מנסחת את בקשת הסיוע ומגבשת באמצעות יו"ר הוועדה מר יעקב בביוב וסגנו מר בוריס דוידוב יחד עם מנכ"ל הקונגרס מענה מיידי לטיפול וסיוע, ובמהלך הישיבה בוחנים את דרכי הטיפול והרחבת הסיוע או תמיכה בפתרון אחר. קיימת חשיבות רבה לסדר הוועדה משום שחברי הוועדה בוחנים עשרות בקשות, שכמעט כל אחת מהן דורשת עיון מפורט.
מנכ"ל קונגרס יהודי בוכרה הרב יהודה בלוי אף הדגיש במהלך ישיבת הוועדה את הצורך בגיוס הכספים, על מנת לסייע ככל הניתן לגמלאי העדה הבוכרית, המשפחות הנצרכות, אמהות חד הוריות ובני התורה, לאור גל ההתייקרויות של מוצרים בסיסיים והשפעת המלחמה על הכיס של כל אזרח ואזרחית במדינת ישראל.
יו"ר הוועדה חבר נשיאות הקונגרס מר יעקב בביוב תיאר במהלך ישיבת הוועדה: "מיום שנוסד הקונגרס, ועדת הרווחה מתכנסת באופן קבוע ובלי הפסקות. כל שלושה חודשים באים חברי הוועדה, מתנדבים ומתכנסים יחד. אנחנו יושבים על חמישים תיקים. כל תיק הוא משפחה אחת שלימה המבקשת סיוע, החל מאנשים חולים שמבקשים סיוע בחיים ובתרופות וכלה במשפחות חד הוריות וקשות יום. אנחנו יושבים ודנים בכובד ראש בכל מקרה לגופו. חברי הוועדה עושים זאת בהתנדבות מלאה לחלוטין לטובת בני העדה הבוכרית. בהזדמנות זו אני רוצה להודות לכל חברי הוועדה, שמשקיעים מזמנם ומרצם בפעילות החשובה הזאת, החשיבות של הקונגרס נמדדת לא רק באירועים הגדולים אלא גם בפרטים הקטנים שבהם אנו מתבקשים לתת תשומת לב ייחודית".
"ועדת הרווחה של הקונגרס התכנסה כדי לסכם רבעון של פעילות משגשגת, בה כל תיק קיבל מענה כגון ייעוץ משפטי, תמיכה כנגד הרווחה המקומית ועזרה כלכלית". תיארה מנהלת מחלקת הרווחה הגב' חנה אליאזרוב ינוקה וסיכמה "מחלקת הרווחה בקונגרס היא בין המחלקות עם היקף הפעילות הגדול ביותר, אשר עובדת ללא הרף כדי לספק מתן עזרה וייעוץ בהקדם האפשרי, לאלו הזקוקים לה מבני העדה, הצוות פועל באופן מערכתי ומקיים קשרים עם אישים, מתנדבים, ארגונים ומוסדות בתוך הקהילה ומחוצה לה. תודות לחברי הוועדה והמתנדבים שזמינים ופעילים בכל זמן עבור מטרה נעלה זו, אנו מצליחים להגיע להספקים גבוהים ואפשרות לעזור לאנשים לא רק ע"י תמיכה מתמשכת, אלא לקדם אותם ולתת להם כלים להתקדם ולהצליח בכוחות עצמם, שזוהי המטרה".
במקביל, איגוד הרבנים שעל ידי הקונגרס, מכין לבני התורה והאברכים בני העדה הבוכרית כנס מיוחד, בו יקבלו בני התורה הכרה וכבוד על שקידתם והתמדתם על התורה והעבודה. כנס 'כתר תורה' יתקיים בבנייני האומה בירושלים בחול המועד פסח. בכנס ישתתפו כל הרבנים הראשיים לעדה, בראשותו של הרב הראשי לעדה הבוכרית העולמית הרב בנציון רבין וראב"ד ת"א הרב זבדיה כהן. בכנס יקבלו בני התורה העומדים בתנאים, מלגה מהקונגרס שתשמש כאות על שקידתם בלימוד התורה. "ישנה מצווה גדולה של הקבלת פני רבו ברגל" אומר הרב יצחק שמלוב שליט"א מזכ"ל איגוד הרבנים. "במסגרת זו, נכנס את כל בני התורה בעדה להקביל את פני רבני העדה, לשמוע תורה חדשה מפיהם ולקבל מלגה מכובדת כאות הוקרה על שקידתם בתורה". הצפי הוא להגעתם של אלפי בני תורה מהעדה, ולמעמד גדול ומהודר לכבודה של תורה.