בס"ד

14.1.2025 | י"ד טבת התשפ"ה

0

פוסטים עלו השבוע

החדשות החמות:

>> Uncategorized

יובל שנים בסימן צמיחה והתחדשות

הקהילה הבוכרית בוינה חגגה יובל שנים להקמתה באירוע היסטורי * בין המשתתפים נבחרי ציבור אוסטריים, רבנים מערי אירופה, פעילים בולטים וחברי נשיאות של הקהילה * בשיאו של שבוע החגיגות: ערב גאלה מרכזי באולם הקונצרטים בעיר בהשתתפות כל בני הקהילה.

ליאוניד אליעזרוב, וינה 

מאות בני הקהילה הבוכרית בעיר וינה הגיעו אל אולם התיאטרון והקונצרטים המקומי 'Muth Theater' לחגוג את אירועי יובל השנים לייסוד הקהילה הבוכרית באוסטריה. בכנס רב רושם שהתקיים בעיר בהשתתפות נציגי השלטונות האוסטרים, אישיים בולטים מרחבי אירופה, רבני הקהילות בעיר ובבירות אירופה, נשיא הפרלמנט האוסטרי לשעבר מר וולפגנג סובוטקה, נשיא הפדרציה של הקהילות היהודיות באוסטריה מר אוסקר דויטש, נשיא הקונגרס היהודי-אירופי מר אריאל מוזיקנט, קונסול ישראל באוסטריה וכן נציגים של ארגונים יהודיים ונציגי קהילות מארה"ב, גרמניה, אוזבקיסטן וישראל. 

צעדיה הראשונים של הקהילה הבוכרית בוינה החלו לקראת אמצע שנות השבעים, כאשר משפחות בוכריות היגרו לאוסטריה ישירות מברית המועצות, בחיפוש אחר עתיד חדש. אוסטריה בימים ההם הייתה המדינה המערבית הקרובה ביותר לגוש הסובייטי, צעד זה היה אתגר של ממש מבחינת הרשויות הסובייטיות, אך לא פחות מכך, המשפחות נאלצו להתמודד גם עם קשיי הגירה והתאקלמות בעיר החדשה דוברת השפה הגרמנית ובעלת תרבות שונה מזו שהכירו. שנים אלו סימלו את התקווה ואת כוח הרצון של המשפחות הראשונות, הם שכרו דירות צנועות, קיימו תפילות ארעיות ותמכו האחד בשני ככל הניתן, על מנת לשמר אורח חיים.

בשנת 1974 הקהילה נרשמה באופן רשמי בפדרציית הקהילות היהודיות באוסטריה. במהלך יובל השנים שחלפו מאז, הקהילה שהחלה כגרעין קטן הפכה עד מהרה להיות מרכז תרבותי, דתי וחברתי מן המניין. במהלך העשור הראשון, הונהגו והונחו התשתיות לבנייה של קהילה תוססת וכחלק מכך בניית מבנה מרכזי. 

ב-1981 הגיע לקהילה הרב הבוכרי הראשון, הרב משה ישראל, שהנהגתו הניחה את היסוד התורני של הקהילה, שנה לאחר מכן נפתח האטליז הכשר אשר סיפק ליהודי המקום גישה לבשר עם הכשר ספרדי. האירוע החשוב ביותר היה תחילת בנייתו של המרכז התרבותי-דתי הספרדי הראשון עם בית כנסת בווינה לאחר מלחמת העולם השנייה, שהפך לסמל התחייה הרוחנית של יהודי אוסטריה. בשנת 1992 פתח המרכז את שעריו. כיום עומדים על תילם שבעה בתי כנסת ומתקיימת פעילות תורנית בכל שעות היממה.

בתקופות שלאחר מכן, צברה הקהילה הישגים חדשים, בשנות ה-90 הקהילה הקימה את ארגון הנוער "יד ביד", שהפך לגדול ביותר באוסטריה. היא איחדה צעירים ושמרה על ערכים יהודיים, בכך, נמנעה התבוללות רבה ודור שלם למד והכיר את השורשים והמסורות שעברו מדור לדור. מרכז נוסף שהוקם באותם השנים, מרכז 'בית הלוי', שמשמש עד היום בית לעשרות יזמויות חברתיות וקהילתיות כמו בית כנסת, מקווה, מועדון נוער "HAY", כיתות חינוך ואולמות אירועים, שהפכו אותו ללב חיי הקהילה ברובע עשרים בעיר. 

עיתונים ומגזינים רבים התפרסמו ומתפרסמים בקהילה, עד היום הגיעה הקהילה לשיאים חדשים בחיים הפוליטיים, לאחר שקיבלה שיא של שבעה מושבים מתוך עשרים וארבע במועצה היהודית של אוסטריה. במקביל נפתחו בתי כנסת חדשים, מוסדות חינוך, רשת מסעדות כשרות וסופרמרקטים שהפכו את וינה למרכז תיירות יהודי שוקק חיים וקורא לתיירים רבים מרחבי העולם.

ערב הגאלה לרגל חגיגות יובל השנים היה לא רק אירוע, אלא גם רגע של הכרה בזכותם של מנהיגים שהקדישו את חייהם לפיתוח הקהילה. נשיא הקהילה מר שלמה אוסטוניאזוב ויו"ר ההנהלה יוסף סריקוב ציינו כי הצלחת הקהילה לא הייתה מתאפשרת אלמלא מאמציהם של עשרות ומאות פעילים, ביניהם הנשיא הראשון, ד"ר גריגורי גליבוב מייסד הקהילה, ויתר האישיים הבולטים בקהילה שסייעו ותמכו, מר רפאל אלייב, יורי גילקרוב ואמנר קלנטרוב. מילות תודה והוקרה לפועלם ולפעילות הקהילה הוקרנו בסרטון של נשיא קונגרס יהודי בוכרה העולמי מר לב לבייב: "קהילה זו הצליחה לשמר את שורשיה ובמקביל תרמה תרומה משמעותית לחיים היהודיים באוסטריה" אמר לנוכח מחיאות הכפיים הסוערות בקהל. 

החגיגות לציון חמישים שנה ביטאו בצורה מרגשת וייחודית את ההזדהות עם ארץ ומדינת ישראל, בני נוער ממועדון 'יד ביד' ביצעו שירים ותפילות מלאות בתקווה לשלום ואחדות. ילדים צעירים מבית הספר "יהודה הלוי" שרו שירים עממיים ונדמה היה שכמעט ואין קילומטרים רבים המרחיקים בין האולם לבין ארץ ישראל. מעין תחושה של סולידריות ותמיכה משותפת של העם היהודי בכללותו. זיכרון לימים הקשים שעוברים על המדינה ועל העם היהודי גם בתפוצות, חיילי צה"ל שנפלו ושנפצעו על הגנת המולדת, ובתפילה לשובם הביתה של החטופים והשבויים. דקות אלו הפכו באופן סמלי לתזכורת עד כמה חשוב להישאר מאוחדים כעם בעתות שמחה ובזמנים קשים.

במהלך הערב, הוקרנו על הבמה רגעים היסטוריים, אבני הדרך המרכזיות של הקהילה. פתיחת בית הספר היהודי, הקמת ארגוני הנוער, בניית המרכזים הדתיים ועוד. אלא שהערב לא היה מוקדש רק לפעילויות עבר ולסקירת אירועים חשובים. ראשי הקהילה הכריזו בערב הגאלה על הקמה של יוזמה חדשה בשם "יחד", למען הרחבת שיתופי הפעולה ולהקמת תוכנית חינוכית ותרבותית חדשה במטרה להדק את הקשר עם הקהילות והארגונים היהודיים ברחבי העולם. 

ערב הגאלה וההוקרה הסתיים בדברי תודה לכל מי שתרם לחיזוקה ולשגשוגה של הקהילה. אורחים מרחבי העולם, בהם נציגים מישראל, ארצות הברית, גרמניה ואוזבקיסטן, הביעו את התפעלותם מהישגיה של קהילת יהודי בוכרה בוינה. המקומיים סיכמו במילותיהם "בשנה הבאה בירושלים הבנויה" מילים שהפכו לסמל של תקווה ואמונה בעתיד המאחד את העם היהודי מכל העולם.

נגישות