בס"ד

6.10.2024 | ד' תשרי התשפ"ה

0

פוסטים עלו השבוע

החדשות החמות:

>> חדשות > חדשות משני

מגלים את הקהילה באמריקה

האימפריה הכבירה של קהילת בוכרה בארצות הברית היא חלון הראווה של היהדות המסורתית בשבוע שעבר ביקרו בה משלחת של ראשי ערים מישראל שהתרשמו משיטות החינוך במוסדות 'אור אבנר' מיסודו של נשיא הקונגרס מר לב לבייב וגם: השתתפות נבחרי הציבור בתפילה משותפת בקברו של הרבי מליובאוויטש

זה היה יום מרגש, רווי בתפילות ובאופטימיות לעתיד טוב יותר, בצל המלחמה ברצועת עזה וגדוש באירועים מרוממים ומיוחדים. במרכזו חשיפה בלתי אמצעית של משלחת גורמי מפתח מכובדת בציבוריות הישראלית לאימפריית הקהילה הבוכרית בארצות הברית ותפילה משותפת באוהל קברו של הרבי מליובאוויטש.

השעה הייתה שעת בוקר מוקדמת של יום חמישי בשבוע שעבר, כ"ג באייר. רכב שרד שחור וגדול ובו שורת ראשי ערים ורשויות מרחבי הארץ שנבחרו לתפקידם המשפיע בבחירות המוניציפליות האחרונות שהתקיימו אך לפני כשלושה חודשים ובהובלת יו"ר ההסתדרות הציונית העולמית מר יעקב חגואל, הרכב עצר ברחבת הכניסה למרכז הקהילתי הגדול של הקהילה הבוכרית ברובע קווינס בניו יורק.

על המדרכה המתינו המלווים, המארחים, מנהלי מוסדות 'אור אבנר' בקווינס, הרב זלמן זבולונוב והרב יצחק וולוביק. השניים עתידים ללוות את המשלחת המכובדת בכל תחנות היום. הקהילה הבוכרית הגדולה שבניהולם הפכה בשנים האחרונות לאימפריה רוחנית ענקית, הבולטת במיוחד בנוף היהודי בתפוח הגדול. כמעט כל גורם ישראלי רשמי שמגיע לביקור בניו יורק מוצא לעצמו זמן על מנת להגיע ולבקר, להעביר מסרים ולנאום בקהילה הגדולה הזו, המונה אלפים רבים של משפחות.

כעת עמדו חברי המשלחת זה לצד זה ליד הכניסה למרכז הקהילתי העצום של הקהילה. סיכות צהובות, סמל עולמי לשחרור החטופים, הופיעו על דש חליפות חלקם. רבה הראשי של הקהילה הרב ברוך בבייב קיבל את פניהם בחמימות ועמו נשיא 'קונגרס יהודי בוכרה בארצות הברית וקנדה' מר בוריס קנדוב.

עם חברי המשלחת נמנו ראשי הערים: ראש עיריית חדרה ניר בן חיים, ראש עיריית כפר יונה אלברט טייב, ראש עיריית יבנה אברהם פארס, ראש מועצת חצור הגלילית מיכאל קבסה, ראש מועצת קרני שומרון יונתן קוזניץ, ראש מועצת תל מונד הגב' לין קפלן וראש מועצת ירוחם הגב' נילי אהרון.

הקבוצה הישראלית המכובדת התרשמה מגודל הבניין המפואר של הקהילה הבוכרית ומארון הקודש שבמרכז בית הכנסת הגדול, שבו למעלה מארבעים ספרי תורה. רב הקהילה סקר בפניהם את הקהילה ובהמשך נפגשו חברי המשלחת עם כל ראשי הקהילה הבוכרית באולם האירועים החגיגי. ראש מועצת ירוחם הגב' נילי אהרון (אהרונוב), בוכרית במקורה, לא הצליחה להסתיר את רגשותיה ושיתפה את הקהל בהתרגשות בכך שחשה סגירת מעגל מיוחדת כבת לעדה בעצמה, כשהיא רואה את ההתפתחות המרשימה של הקהילה.

מסיבת הסידור המרגשת

המרכז הקהילתי ובית הכנסת היה תחנה ראשונה בלבד. ממנו המשיכו חברי המשלחת אל קמפוס קריית החינוך הגדול והמרהיב של הקהילה, במרחק כמה דקות נסיעה ברובע קווינס, שם שוכן בית הספר היסודי היהודי הגדול בקווינס של 'אור אבנר' ובו מאות תלמידים בני העדה הבוכרית ולצדו בתי הספר 'אור חנה' לבנות היסודי והתיכון, מייסודו של נשיא הקונגרס מר לב לבייב המוביל את מהפכת החינוך היהודי בקהילה. סגנית נשיא הקונגרס חגית סופיוב- לבייב, אף ליוותה את הביקור יחד עם הרבנים ומנהלי המוסדות.

בעת הגעת המשלחת לבית הספר, חגגו תלמידי כיתה א' מסיבת סידור. מנהלת בית הספר המסורה הגב' בתיה זבולונוב, הגישה לכל ילד וילד את סידורו הראשון. הילדים עמדו בשורה נרגשים, כובעים על ראשם. מולם עמדו האורחים חברי המשלחת שבדיוק הגיעו והביטו בהשתאות. הם התרגשו לראות בלב ניו יורק, ילדים שרים שירים יהודיים בעברית וכה שמחים בשמחת התורה כמו בישראל, אבל במרחק אלפי קילומטרים ממנה. בהמשך אף סיירו חברי המשלחת בכיתות ובחנו חלק מהתלמידים, הם גם נחשפו לשיעורים היהודיים הנמסרים לתלמידים ואחד מראשי הערים אפילו התבטא ואמר כי לדעתו אפילו בארץ קשה למצוא רמה כזו של לימודי יהדות.

התחנה הבאה, שגם אותה כמעט איש מהמגיעים אל הקהילה הבוכרית הגדולה אינו מחמיץ, הייתה המוזיאון הבוכרי, המציג באופן מרהיב ומושך עין את חיי היהודים באוזבקיסטן לפני עשרות שנים, במסירות נפש. נכדי וצאצאי אותם יהודים ששמרו על הגחלת, ממשיכים כיום את דרך הוריהם בגאווה. שורת המוסדות, שאליהם נחשפו חברי המשלחת בביקור, ממחישים זאת כאלף עדים.

הפתעה המתינה במוזיאון לראש מועצת ירוחם, כאשר הרב זבולונוב איתר תמונה של סבא רבא שלה יואב עולמיוף ז"ל בנו של הרב אברהם עולמו ע"ה, עוד בימים ההם באוזבקיסטן.

רגע השיא

שעת צהרים, רגע השיא של היום הגיע. חברי המשלחת עלו שוב על הרכב הגדול לנסיעה קצרה. הפעם הנסיעה היא של כ-20 דקות. ברחוב פרנסיס לואיס בקווינס הרכב נעצר, המקום הוא בית 'אוהל חב"ד ליובאוויטש', ציונו של הרבי מליובאוויטש. בעבור חלקם זו הפעם הראשונה שבה הם נמצאים במקום הקדוש.

משופעים בהסברים שניתנו להם על ידי המלווים, הרב זבולונוב, הרב וולוביק והגב' סופיוב-לבייב, התיישבו חברי וחברות המשלחת לכתיבת מכתב אישי לרבי, כמקובל. את המכתב הם יקרעו ויניחו מול הקבר, כמנהג החסידים המגיעים למקום. חלקם גם נעתרו להניח תפילין. בהמשך נכנסו כולם יחד לציון הרבי ונשאו תפילה, תפילה אישית ותפילה כללית עבור הציבור כולו, עבור תושבי עירם ועבור כלל עם ישראל, שיצליח במלחמתו וישיב את החטופים במהרה.

מציונו של הרבי המשיכו חברי וחברות המשלחת לארוחת צהרים, גם היא בסגנון בוכרי ייחודי. הארוחה הפכה במהירות למעין התוועדות. ליבם של הנוכחים נפתח. הם סיכמו את חוויותיהם הייחודיות, מה שראו מקרוב, המעצמה הגדולה, ושיתפו בהתרגשותם מהתפילה בציון. "זה לא הכל", אמרו להם השלוחים המארגנים. "מכאן ממשיכים לשכונת קראון הייטס, לבית המדרש של הרבי מליובאוויטש".

סביר להניח שעל בניין 770 שמעו רוב ככל הנוכחים. זהו בית מדרשו המפורסם של הרבי, שצבעו אדום ושלושה משולשים מזדקרים בחזיתו. עותקים שלו בנויים בכל העולם, אבל הפעם הם ראו אותו מקרוב, בעיניים. הביקור במקום היה גם ביקור לימוד על הרבי ועל משנתו. באחד מחדרי הבניין צפו חברי וחברות המשלחת בקטעי וידאו של הרבי. אחד הקטעים לכד במיוחד את עינו של ראש עיריית חצור הגלילית. היה זה בקטע שבו נראה קודמו בתפקיד לפני מספר קדנציות מעניק לרבי את מפתח העיר בשנת תש"נ וזוכה לברכות מיוחדות.

קטע וידאו אחר, מלהיב ומעורר, שהביטו בו הנוכחים, היה קטע מחלוקת 'כוס של ברכה' במוצאי שמחת תורה תשמ"ח. 'כוס של ברכה', היה אירוע שנערך במוצאי חגים, שבו חילק הרבי מיינו עם סיום החג לעוברים לפניו בתור ארוך לקול שירת החסידים. בקטע הווידאו שהוקרן, נראים המוני חסידים מצטופפים בשתי שורות מול הרבי, עם כוסות בידיהם. הקהל מנגן שיר שמח ברוסית והרבי מעודד במרץ רב. הפעם הפתיע את הנוכחים הרב יצחק וולוביק, שהצביע על עצמו, כילד צעיר שהגיע עם אביו מקריית מלאכי בדרום הארץ, נראה ליד הרבי במשך זמן ממושך. הביקור המיוחד, שבוודאי יהיו לו השלכות חיוביות, נחתם בתפילה חרישית בחדרו הקדוש של הרבי, שנפתח במיוחד עבור הקבוצה. תפילה לכלל ולפרט.

נגישות