בס"ד

4.12.2024 | ג' כסלו התשפ"ה

0

פוסטים עלו השבוע

החדשות החמות:

>> חדשות

טשקנט: מסע של סובלנות ושותפות בין קהילות ודתות 

השבוע, עו"ד אדי מורדכייב שב לארץ לאחר ביקור ברפובליקת אוזבקיסטן, אליה הוזמן כחלק מכנס הסובלנות שהתקיים בעיר הבירה, בו השתתפו נציגים מארבעים מדינות וממאה ושישים קהילות * בראיון מיוחד הוא מתאר את המסע וייצוגה של מדינת ישראל בכנס

הכנס הבינלאומי שהתקיים בעיר טשקנט בין הימים 11-16 בנובמבר, נועד לחזק את השותפות והיחסים בין המדינות הזרות ונציגי הקהילות השונות אשר השתתפו בו. נציג קונגרס יהודי בוכרה בכנס, שגם היה הנציג היחידי שנשלח מישראל, היה עו"ד אדי מורדכייב סמנכ"ל קשרי החוץ בקונגרס, ומי שאמון על הקשר עם הקהילה הבוכרית באוזבקיסטן כמו גם שאר הקהילות היהודיות במרכז אסיה. הכנס, שעל פי מטרתו העיקרית וכשמו, כנס הסובלנות הבינלאומי, נועד לחזק את החובה האזרחית, הכבוד, התרבות והאינטראקציה בין המדינות, תוך הכרה וחשיפה של תרבויות שונות, מיזמים הומניטריים, חינוכיים ומדעיים. 

במהלך הכנס, השתתף מורדכייב באירוע שנערך באקדמיה האסלאמית של אוזבקיסטן, שם הוא נועד לשיחה משותפת עם הסטודנטים והמרצים, לאחר מכן הוא נפגש עם בכירי ממשל ונבחרי ציבור, במטרה לקדם ולהגדיר מרכז מורשת יהודית בטשקנט. "הוזמנתי להשתתף בשבוע הסובלנות של רפובליקת אוזבקיסטן, ביוזמת הוועדה לענייני הדתות במדינה. האירוע, שהתקיים בטשקנט, הביא יחדיו נציגים מיותר מ-40 מדינות, עשרות תתי דתות ולמעלה מ-160 קהילות שונות". תיאר מורדכייב והמשיך "במהלך הביקור, פגשתי נציגים בכירים, שוחחתי על חיזוק הקשרים בין מדינת ישראל ואוזבקיסטן, והדגשתי את מחויבותנו לקדם את ערכי הסובלנות וההבנה ההדדית. בין הפגישות המשמעותיות שקיימתי, הייתה פגישה עם שגריר ישראל בטשקנט מר גדעון לוסטיג במתחם השגרירות הישראלית בבירה. במהלך הפגישה, שהתקיימה בנוכחות ארקדי יששכרוב יו"ר הקהילה הבוכרית, דנו על חיזוק הקשרים בין הקהילות היהודיות והאוזבקיות, העליתי את רעיון חיזוק שיתופי פעולה ובמיוחד בתחום ערים תאומות בין ישראל ואוזבקיסטן וכן את הצורך להוקיר ולתעד את המשפחות האוזבקיות שסייעו ליהודים במהלך מלחמת העולם השנייה. השגריר לוסטיג קיבל את ההמלצות בברכה והביע רצון לקדם את היוזמות הללו. כמו כן דיברנו על המושב השנתי של קונגרס יהודי בוכרה שיתקיים השנה באוזבקיסטן, והשגריר הביע את נכונותו לעזור ככל הנדרש. פגישה נוספת שהייתה לי עם ראש המחלקה של הוועדה לענייני הדתות וראש המחלקה הבינלאומית הייתה משמעותית לא פחות. הם קיבלו אותנו בברכה וסיפרו על פעילותם הממוקדת בקידום סובלנות וערבות הדדית בין כל הדתות והקהילות במדינה. הם הדגישו את ההתפתחות המבורכת של המדינה כאומה חילונית, שבה כל האזרחים שווים וזוכים לכבוד, ללא קשר למוצא. השיחה פנתה גם לעבר ההיסטוריה המשותפת של יהודי בוכרה, שלדבריהם יש לה מקום חשוב במורשת אוזבקיסטן. הצגתי את פעילות קונגרס יהודי בוכרה בארץ ובעולם, והודיתי להם על הסיוע החשוב שסיפקו במהלך חג הפסח האחרון בתחום המצות. שוחחנו גם על העיר רמלה, העיר הרב-תרבותית שבה אני גר, והדגשתי את הדיאלוג הרב תרבותי ההולך ומתחזק גם בישראל".

כנס הסובלנות נערך בפעם הראשונה ברפובליקה האוזבקית ולאור הצלחתו ונוכחות נציגי הקהילות הרבים שהגיעו, הוא סוקר באופן רחב בכל כלי התקשורת במרכז אסיה. בתחילת הכנס נאם מר מוזאפר קמילוב, בכיר הממשל ויועצו של הנשיא המכהן, הוא הדגיש את חופש הדת והאמונה ברפובליקה והצורך להילחם בבורות המתמשכת ביחס הזה. רפורמות הסובלנות שבוצעו באוזבקיסטן בשנים האחרונות ברמת הממשל התפרסמו ברחבי העולם, לאור ההרמוניה והאווירה המאפשרת לרבות זכויות שוות, היתכנות לחינוך בשפת האם, פיתוח תרבות ושמירה על מסורות ומנהגים. באוזבקיסטן החינוך בבתי הספר מתנהל ב-7 שפות, שידורי הטלוויזיה והרדיו מתנהלים ב-12 שפות, עיתונים ומגזינים מתפרסמים ביותר מ-10 שפות. עובדה זו היא דוגמה בולטת לסובלנות ושלום בין הדתות והעמים השונים וביעור של ניסיונות או גורמים שרוצים להכשיל את המיזמים האלו. כמו כן, יו"ר הוועדה לענייני דת של הרפובליקה של אוזבקיסטן סדיק טושבייב, ציין במהלך נאום הברכה שלו, כי כיום פועלים במדינה 2,335 ארגונים דתיים וקהילתיים מ-16 דתות באופן רשמי, וכי הרעיונות של סובלנות בין-דתית נתמכים על ידי הנהגת הרפובליקה.

"כחלק מהשיחה עם נציגי הוועדה לענייני דתות, הזכרתי את האירוע המיוחד שנערך בישראל לפני שנתיים, לציון 30 שנות יחסים בין ישראל ואוזבקיסטן, שנערך בבית הנשיא ובכנסת. שיתוף הפעולה עם אוזבקיסטן צפוי להימשך ולהתפתח לכיוונים חשובים נוספים". תיאר מורדכיב והמשיך "לאחר מכן, התקיימה פגישה עם מר ויקטור מיכאלוב, ראש מערך האיומים של אוזבקיסטן, שהוא דמות משמעותית מאוד בתחום הביטחון והמודיעין במדינה. ויקטור, אשר מנהל מערך מודיעיני רחב כדי למנוע איומים וטרור, הוא גם דמות בולטת בקהילה היהודית האשכנזית באוזבקיסטן. הפגישה עם ויקטור הייתה מרתקת, שכן הוא שיתף אותנו בהיבטים שונים של ביטחון לאומי ובצעדים שננקטים לשמירה על יציבות המדינה. הביקור בטשקנט היה הזדמנות חשובה לשוחח על הקשרים ההיסטוריים והחברתיים בין היהודים לאוזבקיסטן, לחזק את שיתוף הפעולה ולפעול למען עתיד טוב יותר של סובלנות וכבוד הדדי בין כל העמים".

נגישות